2024. április 25., csütörtök
ZOMBORI BEFOGADÓKÖZPONT

Nem lesz bővítés

A menekülteket és migránsokat befogadó zombori központban jelenleg 395-en tartózkodnak. A létesítményt eredetileg 120 fő befogadására tervezték és építették. A megemelkedett létszám miatt sátrakat állítottak, amelyek hálóteremként szolgálnak, a tisztálkodást pedig konténerekbe szerelt fürdőszobákban oldják meg.

Illusztráció (Gergely József felvétele)

Illusztráció (Gergely József felvétele)

A táborlakók zöme továbbra is afgán és pakisztáni származású gyermekes családok, a gyerekzsivaj mozgalmas életről tanúskodik. Tekintettel a tábor zsúfoltságára, napközben a bennlakók a környező sétaerdőben „kapcsolódnak ki”, besétálnak a városba, vagy a közeli boltok előtt gyülekeznek, vagy az utcákat járva szabad Wi-Fi-csatlakozásra vadásznak.

A befogadóközpontot csütörtökön megtekintette dr. Nenad Ivanišević, a szociális kérdésekkel is foglalkozó munkaügyi minisztérium államtitkára, és leszögezte, hogy az egész migrációs vonalon a szerbiai befogadóközpontok a legrendezettebbek.

– Szíriától Németországig láttunk ilyen központokat, de kétségtelen, hogy a szerbiai táborok nyújtják a leghumánusabb körülményeket. Azért látogattam ide, hogy köszönetet mondjak a helyi önkormányzatnak és a lakosságnak, hiszen nem könnyű, ha 400 idegen költözik a szomszédba, akikről azt se tudni, kicsodák, és honnét jöttek. Mi viszont tudjuk, hiszen mindegyikőjüket regisztráltuk, ám a lakosság között félelmet gerjeszthet a jelenlétük. Megnyugtatásul mondom, békés emberekről van szó, akik főként Afganisztánból és Pakisztánból indultak útnak. Nem kaptunk egyetlen terrorfenyegetést sem, és a migránsok nem kerültek összetűzésbe a helyi lakossággal, ami azt bizonyítja, hogy Vajdaság toleráns, és kész segítséget nyújtani a bajba jutottaknak. A Menekültügyi Biztosság a kapacitások függvényében időnként áthelyezéseket végez a táborok közt, hogy egyetlen helyi önkormányzat se legyen kitéve a kelleténél nagyobb nyomásnak. Ezek közül a migránsok közül egy sem akar Zomborban letelepedni, Németországba kívánkoznak. Ám amíg itt vannak, tiszteletben tartjuk a jogaikat, mindaddig, amíg betartják a törvényeinket – nyilatkozta az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium nem kívánja növelni a befogadó- központok kapacitását sem Vajdaságban, sem Szerbiában. Jelenleg 6000 menekült elhelyezésére van mód, Preševón mintegy 400 szabad hely van, Nagykikindán is akad még szabad kapacitás, valamint számos városban hamarosan javítanak az elszállásolási lehetőségeken.