2024. április 23., kedd

Happy ending

Ballagás az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Hagyományosan búcsúztatta a gimnázium magyar harmadik osztálya az érettségiző diáktársakat. A két osztály minden évben közösen alakítja a búcsúztató programját, melynek ünnepi részét az érettségiző diákok vezetik le, míg a szórakoztató részét és az est minden egyéb szervezési kérdését a harmadikosok rendezték osztályfőnökükkel, Csolák Ottó latintanárral.

Az előkészületeket már a második félév elején elkezdik a harmadikosok a negyedikesekről szóló információk begyűjtésével, mivel a két évfolyam ellentétes váltásokban jár, és kevésbé ismeri egymást. Ám mindeddig sikerrel vette minden generáció ezt az akadályt. Osztályfőnöki órákon tervezik meg a programot, ők írják meg a forgatókönyvet, készítik az ajándékokat a ballagóknak. Az idei műsor is hasonlóan hosszas előkészületek eredményeként született meg. 

A május végi estén az ünnepi osztályfőnöki órával vette kezdetét a ballagás, amelyről ünneplőbe öltözve vonultak fel az érettségizők a gimnázium addigra megtelt dísztermébe. Tanárok, szülők, nagyszülők, rokonok, barátok, régi és fiatalabb diákok telítették meg a termet. Az igazgatói köszöntő után a szórakoztató program következett, melynek keretét egy tehetségkutató tévéműsor színpadi változata adta filmes bejátszásokkal, sok humorral tarkítva. A „tehetségek”, természetesen, a ballagó diákok voltak, legjellemzőbb tulajdonságaikkal kiemelve, a „zsűri” pedig a tanárok álarcát vette fel. Valamennyi szereplő bőrébe a harmadikosok bújtak, igen sok jó és meglepő megoldással élve. A félórás műsor végén a Happy ending dallal búcsúztattak. Ezt követően átadták a saját kezűleg készített érettségi kalapokat a ballagóknak, félrevonulva a helyet és a szót is átengedték nekik a színpadon. 

A 21 ballagó diák rendhagyó módon köszönte meg a négy évet. A búcsúszöveget rövidre fogva egyénenként búcsúztak tanáraiktól, mikor színpadra szólították őket. Az ünnepi hangulatot így is tovább fokozták. A ballagást állófogadás zárta a gimnázium könyvtárában.

A búcsúztató programja évek óta egyfajta kis projektummá vált a fiatalabb generáció számára, amivel ők önállóságukat, talpraesettségüket és tehetségüket bizonyítják, ezzel is jogos örökébe lépve a ballagó osztálynak. És bizonyították az idén is, hogy jövőre ők érdemesek a legidősebbek helyébe lépni.