2024. április 19., péntek

Harc a szürkegazdaság ellen

Szabadkán megalakult a körzeti vállalkozók parlamentje

Pénteken tartotta alakuló ülését az észak-bácskai körzet Körzeti Gazdasági Kamarájához tartozó vállalkozók parlamentje, mely a gazdasági kamarákról szóló új törvény alapján egy teljesen új szervet képez. Az alakuló ülésen hitelesítették a parlament 35 tagjának mandátumát, akik a régió aktív vállalatainak tulajdonosai, továbbá megválasztották az elnököt Mitar Nikolić, a Tehno Coop Kft. tulajdonosának személyében, a parlament alelnökévé pedig Gandis Mónikát nevezték ki. Ezenkívül megválasztották azt a három személyt is, akiket a Szerbia Gazdasági Kamara közgyűlésébe delegálnak.

Slobodan Vojinović, a Körzeti Gazdasági Kamara megbízott igazgatója az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a szürkegazdaság témájáról is tárgyaltak a résztvevők.

– Az elmúlt három-négy évben sokat foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, mely befejező fázisába érkezett. A Szerbiai Gazdasági Kamara a vállalkozók körében készített kérdőíves felmérés révén egy gazdag anyaghoz jutott, mely rámutat a probléma valódi mibenlétére, azaz, hogy mi is az a szürkegazdaság, mik az okai, s hogyan valósul meg a mindennapokban. A kamara ennek alapján már el is küldte javaslatait az illetékes szervekhez, vagyis a kormányhoz, bíróságokhoz, felügyelőségekhez. Az elmúlt időszakban megalakult vállalkozók parlamentjein keresztül alkalom volt részletesebben is megvitatni ezt a témát, melybe több mint hétszáz szerbiai vállalkozó kapcsolódott be, s újabb végkövetkeztetések, javaslatok születtek – mondta el Slobodan Vojinović, hozzátéve, a gazdaság képviselői és az intézmények hadjáratot indítottak a szürkegazdaság ellen.

Predrag Petrović, a Szerbia Gazdasági Kamara főtitkára elmondta, a szabadkai kamara volt a legaktívabb az új, gazdasági kamarákra vonatkozó törvény megalkotásában.

– A körzeti vállalkozói parlamentek megalakításával a Szerbiai Gazdasági Kamara kap egy belső erőt, arról nem is beszélve, hogy a vállalkozóknak először volt lehetőségük jelöltetni magukat, és titkos szavazással kiválasztaniuk azokat, akik képviselik őket.

Mitar Nikolić, a körzeti vállalkozói parlament újonnan megválasztott elnöke még hozzátette, ez egy minőségi rendszer, mely első alkalommal adja meg a lehetőséget, hogy a vállalkozók jelölhetnek és jelöltethetnek, és a parlamenten keresztül elmondhatják problémáikat, eljuttathatják javaslataikat a Szerbiai Gazdasági Kamarához, mely továbbítja azt a kormány felé.