2024. április 19., péntek

Durindóra, Gyöngyösbokrétára hangolódva

Bácskossuthfalva várja vendégeit

A fesztivál nulladik napja is tartalmas volt Bácskossuthfalván, pénteken délelőtt Nyújti, nyújti fonalát... címmel válogatott kiállítás nyílt vajdasági magyar kézművesek munkáiból. A tárlatot Barcsay Andrea, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója méltatta, illetve nyitotta meg, a helyi Ady Endre Művelődési Központ keretében működő Tarka Virág Kézimunkacsoport vezetője, Bece Angéla köszöntő szavai után. Ezt követően a kézműves alkotások témakörében körülbelül 30 alkotó számára szakmai megbeszélés kezdődött dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a népművészet mestere és Barcsay Andrea vezetésével. Többek között elhangzott az is, hogy a vajdasági asszonyok elsősorban a fehér hímzést, vagyis más néven a slingelést kedvelik. A szakemberek felhívták a népművészek figyelmét arra, hogy ötletforrásként, kiindulópontként mindig a lehető legrégebbi és legautentikusabb darabokhoz, szimbólumokhoz nyúljanak vissza. A XLI. Durindó és az LIV Gyöngyösbokréta keretében a 9+1 Nemzetközi Művésztelep ünnepi tárlata délután nyílt meg a Posta utcai emlékházban. Ezúttal 33 hazai és külföldi művész több mint 40 igényes alkotását tették közszemlére, melyek a múlt évi és a legutóbbi találkozón születtek. A színházban 18 órakor pezsdült fel az élet, amikor Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek meghívott vendégei léptek színpadra, a legkisebb helyi néptáncosok mellett Karcag, Jászkisér, Kunmadaras, Mélykút küldöttsége. A Rekreációs Központban Húzd rá! címmel 21 órától táncházba csalogatott a Csalóka zenekar, Bagi Ferenc táncoktató vezetésével.

A kiállítás megnyitója (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A kiállítás megnyitója (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Vajdaság számos pontjáról ma és holnap várják a fellépőket az Id. Kovács Gyula Általános Iskolába (Táncsics Mihály utca 2.). A fellépők az időjárási viszonyoktól függően két benti helyszínen mutatkoznak be, a csoportok létszáma alapján besorolva. A produkciókat a Művészeti Szakbizottság tagjai a műsor szüneteiben általánosan véleményezik. A rendezvényhez hagyományosan kapcsolódó kézműves kirakodóvásár a színház kiállítási termében lesz megtekinthető. Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek közös népművészeti kiállítása, illetve az 1976-os és az 1986-os bácskossuthfalvi Durindóról és Gyöngyösbokrétáról szóló tárlat délben nyílik, majd a XLI. Durindó ünnepélyes megnyitója következik a színházban.
A nyári színpadon a Forgatós együttes, a Szökős, majd a Tükrös zenekar népzenei koncertje után pedig hajnalig tartó táncház kezdődik a fellépő zenekarok közreműködésével. Vasárnap a Gyöngyösbokréta forgataga mellett 10 és 18 óra között az Echóban népi gyermekjátékokkal, népmesével, közös énekléssel és tánccal, kézműves foglalkozásokkal és hangszerbemutatókkal várják az ovisokat és az iskolásokat, illetve minden érdeklődőt.
Az LIV. Gyöngyösbokréta fellépőinek díszfelvonulása és menettánca 13 órakor indul a Kossuth parkban felállított nagyszínpadról. Az ünnepélyes megnyitó és a köszöntőbeszédek 13.30 és 14.30 óra között zajlanak le, 16.00 órakor hirdetik ki, illetve adják át az idei Bodor Anikó-díjat. Utána a Cickom énekegyüttes, a vajdasági gyermek és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjai, valamint a szatmári néptáncegyüttes közös műsora következik.
A Kossuth park nagyszínpadán nyújtják át 20 órakor a fesztivál lobogóját a találkozók jövő évi házigazdájának. Eső esetén a kültéri programoknak a színház nagyterme ad otthont.