2024. április 24., szerda
SZENTMIHÁLY

Épül a Haladi család új háza

Május elsején Szentmihályon leégett az öttagú Haladi család háza. Szerencsére senki sem sérült meg, de tönkrement a ház teteje és csaknem a teljes belső berendezése. A fedél nélkül maradt házaspár, Haladi Zsolt és Zsuzsanna, valamint három kiskorú gyerekük a rokonságnál lelt szállást.

Szeptember végére tervezik a beköltözést (Kecskés István felvétele)

Szeptember végére tervezik a beköltözést (Kecskés István felvétele)

Az ezerlakosú bánáti kertészfalu hamar összefogott. Eltakarították a romokat, megindult az adományok gyűjtése. Mindenki azzal segít, amivel tud. A segélygyűjtésbe bekapcsolódtak az elszármazottak, sok környékbeli vállalat pedig építőanyaggal segíti a bajba jutott családot.

Közben arra a megállapításra jutottak, hogy hatékonyabb lesz egy új házat építeni, mint a romos épületet felújítani. Ahogy Haladi Zsolttól hallottuk, a ház 120 négyzetméteres lesz. A nagybecskereki kábelgyár dolgozója régebb óta tervezte egy új ház építését, de gondolni sem mert arra, hogy arra ilyen körülmények között kerül majd sor.

A napokban a helyszínen járva azt láttuk, hogy alig egy hónappal a tűzeset után már nagyban folyik az építés. A mesterek közt van Jovan Avramov, a nagybecskereki sörgyár egykori dolgozója, most munkanélküli. Miközben várja a hívást a montenegrói idénymunkára, segít Haladiék házának építésében.

A helyi közösség – a lehetőségeihez mérten – elsősorban az építőanyagról próbál gondoskodni. Mint ahogy Flaman Istvántól, a helyi közösség titkárától hallottuk, munkaerőben, illetve önkéntesekben nincsen hiány. A napokban elfogyott a tégla, ezt gyorsan sikerült pótolni, de szükség van még sóderra és cementre is.

A tervek szerint a szentmihályi búcsú táján, amelyet szeptember végén tartanak, Haladiék beköltöznek új otthonukba.