2024. április 16., kedd
TENISZ

Wawrinka a döntőben!

Az elődöntő legidősebbje, a 32 éves svájci Stan Wawrinka jutott be elsőként a Roland Garros döntőjébe. A háromszoros Grand Slam-bajnok tegnap visszavágott a brit Andy Murray-nek a tavalyi elődöntőért, pályafutása során így negyedszer vívhat nagy döntőt, s ez a második lesz a Roland Garroson. Wawrinka több mint négy és fél órás meccsen múlta felül a világelső britet, a ranglistán feltört a 2. helyre, amelyet, ha a döntőben is nyer, meg is tarthat. Ez egyben azt is jelenti, hogy Novak Đoković lecsúszott a negyedik pozícióra. Az elődöntő másik mérkőzésén az este Rafael Nadal és Dominic Thiem találkozott.

A váratlan döntős Jelena Osztapenko mai ellenfele a női egyes döntőjében az eleve fő esélyesnek tartott román Simona Halep lesz, aki nemcsak első nagy serlegéért, hanem a világranglista első helyéért is játszik. A román teniszezőnő szoros csatában győzte le a cseh Karolína Plíškovát, és ma esélyesként rajtolhat a döntőben. Halep és Osztapenko először játszanak egymás ellen.

Miomir Kecmanović nem járt sikerrel a Roland Garros ifjúsági tornáján. A 18 éves szerbiai játékos az elődöntőben három játszmában maradt alul a spanyol Nicola Kuhnnal szemben. A döntő játszmában Kecmanovic 3:1-re vezetett, később meccslabdát mentett, végül rövidítésben kapott ki.

Aleksandra Krunić elődöntős a boli női tornán. Szerbia második legmagasabban rangsorolt teniszezőnője tegnap honfitársnőjét, Ivana Jorovićot győzte le fölényesen. Jorović előző este három játszmában nyert a macedón Lina Gyorcseszka ellen, Krunić pedig ma a négy között a brazil Beatriz Haddaddal mérkőzik.

Marseille-ben Gálfi Dalma tűnt ki az 50 pozícióval magasabban rangsorolt cseh Denisa Allertová feletti győzelmével. A magyar teniszezőnő az elődöntőben az olasz Jasmine Paolinival játszik, és papíron esélyesebb lesz, hisz megelőzi a ranglistán.

A jövő héten kezdődik a füves idény, de challenger torna salakon is lesz. Az olaszországi Caltanissettában rangos torna következik, amelynek benevezési listáján Györe László neve is megtalálható. A mezőny ereje alapján a zentai játékos kiemelt is lehetne.

Guga nyomdokaiban

Gustavo Kuerten, minden idők legjobb brazil teniszezője, 1997. június 8-án Párizsban 6:3, 6:4, 6:2 arányban legyőzte a spanyol Sergi Bruguerát. Döntő volt az a Roland Garroson, Guga első diadala a háromból – nyert ott 2000-ben és 2001-ben is –, egyben az első tornagyőzelme. Ugyanaznap a világon sokan születtek, Rigában például egy Jelena Osztapenko nevű lány. Aki szintén teniszező lett, 20. születésnapján jutott be a Roland Garros döntőjébe, és 20 évvel Kuerten után az első lehet, aki pályafutása első tornagyőzelmét Grand Slam-tornán arathatná.

Eredmények

PÁRIZS. – A Roland Garros elődöntőjében, férfiak: Wawrinka–Murray 6:7, 6:3, 5:7, 7:6, 6:1. Nők, elődöntő: Halep–Ka. Plíšková 6:4, 3:6, 6:3. Fiú egyes, elődöntő: Kuhn–Kecmanović 7:6, 2:6, 7:6.

BOL. – A női torna 2. fordulójában: Jorović–Gyorcseszka 6:4, 5:7, 6:2, negyeddöntő: Krunić–Jorović 6:3, 6:1.

HUELVA. – A futures negyeddöntőjében: Balázs–Vega 5:7, 6:2, 6:1.

MARSEILLE. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Gálfi–Allertová 6:3, 6:1.

BANJA LUKA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Vdovenco–Jokić 6:4, 6:2, Potočnik–Békefi 6:1, 6:2.