2024. április 24., szerda
KÉZILABDA

Szlovákia ellen a vb-ért

A magyar női kézilabda-válogatott szombaton Debrecenben, szerdán pedig Pozsonyban lép pályára a szlovák csapat ellen a decemberi németországi világbajnokság pótselejtezőjében.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, biztatónak tartja a párharc előtt, hogy csapata pénteken zárt kapus találkozón 31:21-re legyőzte Romániát.

Talán a románok elleni mérkőzésen védekezett eddig a legjobban a válogatott, amióta kapitány vagyok. Koncentráltan készülünk a szlovákok ellen, a kapunk előtt jó lenne ismét azt a teljesítményt nyújtani, mint a felkészülési találkozón, hiszen nem is lehet más a cél, mint a vb-kvalifikáció kivívása” – nyilatkozta a dán edző.

Siti Beáta másodedző hozzátette, a játékosok remekül dolgoznak, egyre inkább meg tudják valósítani védekezésben, támadásban és helyezkedésben is, amit Rasmussen kér tőlük.

A szlovákokról tudjuk, hogy a napokban Svájccal mérkőztek, egy korábbi felkészülési tornájukról pedig elemeztük a felvételeket is. Többféle védekezést játszanak, viszont nemegyszer meglepő lépést tesznek, nem mindig tudatosan, így mindenre oda kell figyelnünk minden szituációban” – közölte, de hangsúlyozta, hogy elsősorban saját magukra összpontosítanak.

A párharc során a magyar együttesben sérülés miatt Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra, Erdősi Ildikó és Kovács Anna sem léphet pályára, az idény végén kisebb-nagyobb problémákkal küzdő Zácsik Szandrára, Klivinyi Kingára, Kovacsics Anikóra és Görbicz Anitára viszont számíthat a szakmai stáb.

A két csapat eddig 18 mérkőzést játszott egymással, 2 döntetlen mellett 15 alkalommal a magyarok, egyszer pedig a szlovákok győztek. Legutóbb a tavalyi Európa-bajnokság selejtezőjében találkoztak, akkor a magyarok hazai pályán 13, idegenben pedig 9 góllal nyertek.

Szerbia válogatottja idegenben kezd, szombaton Padovában mérkőzik meg az olasz nemzeti együttessel, a visszavágóra pedig szerdán 18 órakor kerül sor Nišben.

A házigazda németeken kívül már Norvégia, Dánia, Hollandia, Franciaország, Angola, Tunézia, Kamerun, Japán, Kína, valamint a Koreai Köztársaság együttese is biztosította részvételét a vb-n.

Női világbajnoki selejtező (a párharc győztese vehet részt a vb-n): Magyarország–Szlovákia (1. mérkőzés, szombat, 16.45, M4 Sport), Szlovákia–Magyarország (visszavágó, szerda, 17.40, M4 Sport).