2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Határeset

Amint kezdtük már megszokni, hogy Brassótól Budapest alig két órányi úttal van távolabb mint Kolozsvár, amint kezdtük élvezni az Unió biztosította utazási előnyöket, máris változás történt. Változtatott a szabályain éppen az Európai Unió. Állítólag a mi érdekünkben. Valójában nem úgy tűnik.

Az előírás szigorúbb ellenőrzésre kötelezi a tagországok hatóságait. A rendelet értelmében az Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell azokat vetni a Schengeni Információs Rendszerrel, valamint az Interpol lopott vagy elvesztett dokumentumokról összeállított adatbázisával is, hogy a határőrök meggyőződjenek arról, hogy az utazó nem jelent biztonsági kockázatot.

Az intézkedés az EU-bürokraták felfogásában a bevándorlást hivatott mérsékelni, szándékuk szerint a terrorakcióktól fogja megvédeni az európaiakat. Kevéssé valószínű azonban, hogy a gonosz szándékkal Európába (vissza)érkező terroristák a sokkal lebukásveszélyesebb hivatalos határátkelést választanák, a migrációs útvonalak helyett vagy lopott okmányokkal próbálnák megtéveszteni a határellenőrzést. Ezek a módszerek már a múlt század regényíróinak fantáziájára vallanának...

Ennek a példátlan biztonságnak az ára... Az ár nem számít, főként ha nem azok fizetik meg, akik kifundálták. Megfizetik viszont elsősorban azok, akik éltek az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel, a határ mentén élő munkavállalók, diákok. És megfizetik azok is, akik csak egyszerűen élni szeretnének az Unió által szavatolt szabad mozgás lehetőségével.

Magyarország ez ellen úgy védekezik, hogy ideiglenesen nem alkalmazza az uniós szabályt. A jó tanuló Románia viszont továbbra is igen. Ennek következménye a torlódás a román–magyar határon. Románia természetesen Magyarországot okolja ezért.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szerint azért nem lehet csökkenteni a várakozási időt a határátkelőkön, mert a magyar fél nem tud annyi határrendészt szolgálatba állítani, hogy valamennyi kiépített közlekedési sávot megnyissák. Sorin Grindeanu azt állította: Carmen Dan belügyminiszter kérte már a bolgár és magyar kollégáit, hogy állítsanak több határrendészt szolgálatba a határátkelőkön, hogy lerövidítsék a várakozási időt.

„Románia továbbra is a szisztematikus határellenőrzést alkalmazza, fenntartva ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy kivételes esetekben, a határátkelés várakozási idejének megnövekedése esetén, meghatározott időtartamra áttérjen a nem szisztematikus vizsgálatra, de kizárólag az országból való kilépés esetén” – írta közleményében a Belügyminisztérium.

A beutazó külföldi és a hazatérő román állampolgár így már a határon megtapasztalhatja, hogy Románia a minden lehetetlenségek országa. Cserében a schengeni csatlakozást tovább halasztja az EU...