2024. április 18., csütörtök

Letartóztatták az Amnesty International törökországi vezetőjét

Korábban még olyan hírek terjengtek, hogy szabadon engedik Kilicet - Az Amnesty International "lesújtó igazságtalanságnak" minősítette Kilic letartóztatását

Letartóztatták az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet törökországi vezetőjét, akit azzal vádolnak, hogy tagja egy terrorszervezetnek.

Az Anadolu török állami hírügynökség szombati beszámolója szerint a nyugat-törökországi Izmir bírósága elrendelte Taner Kilic letartóztatását öt másik ügyvéddel együtt. Azzal vádolják őket, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával.

Az Amnesty International "lesújtó igazságtalanságnak" minősítette Kilic letartóztatását. Salil Shetty, az AI főtitkára szerint az ügy bizonyíték a törökországi önkényre és a kudarcba fulladt államcsíny utáni átfogó leszámolásokra.

Korábban még olyan hírek terjengtek, hogy szabadon engedik Kilicet, akinek őrizetbe vételét élesen bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió is.

Kilicet kedden vették őrizetbe Izmirben 22 másik ügyvéddel együtt. Mindannyian használták a Bylock titkosított üzenetküldőt.

A gyanú szerint a Bylock számítógépes alkalmazást használta az egyesült államokbeli száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen hálózata. A török hatóságok Gülent vádolják a tavaly júliusi puccskísérlet megszervezésével.

Törökországban a kudarcba fulladt puccsot követően több mint ötvenezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba a Gülenhez fűződő vélt kapcsolataik miatt.