2024. április 18., csütörtök

Cikkei miatt ölték meg a jagodinai újságírót

Befejeződött egy tizenhat évvel ezelőtti gyilkosság kapcsán indított nyomozás

Lezárult a nyomozás Milan Pantić, a Večernje novosti napilap jagodinai tudósítójának tizenhat évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében. A megrendelők nevét, akik az információk szerint belgrádi és jagodinai személyek, már átadták az illetékes ügyészségnek – számolt be a nyomozás eredményeit taglalva a Cenzolovka portálnak Veran Matić, az újságíró gyilkosságok felgöngyölítésével foglalkozó bizottság elnöke. Matić kijelentette: a nyomozás fényt derített a megrendelőkre, elegendő bizonyítékot nyújtott ahhoz, hogy meghatározzák, mi volt az indítékuk. Ezek alapján elmondható, hogy Pantićot újságírói tevékenysége miatt végezték ki, azon tényfeltáró írásai miatt, amelyek korrupcióra és bűnözésre mutattak rá Jagodinában és a város környékén, Szerbia ezen részében.

Matić arról számolt be, hogy a rendőrség elvégezte a munka rá eső részét, mintegy tíz nappal ezelőtt átadta a teljes anyagot a jagodinai ügyészségnek, s most ezen az intézményen van a sor, mielőbb meg kellene hoznia a döntéseit és intézkednie kellene a törvényes keretnek megfelelően. Matić arra utalt, hogy az ügyészségnek most valószínűleg szintén nyomozást kellene indítania az ügyben.

– Pantić likvidálása közvetlen kapcsolatban állt munkájával, megjelentetett írásaival, melyek 1999. és 2001. június 11-e között láttak napvilágot. A gyilkosság a témaválasztás, a tényfeltárói tevékenység miatt következett be. Most először sikerült a bizottság felállítása révén rendszerezni Pantić megjelentetett cikkeit, elemezni azokat, s ezáltal meghatározni, miért következhetett be a gyilkosság, melyek lehetnek az indítékok, s melyek azok a nyomok, amelyek elvezethetnek a megrendelőkig. Elmondhatom, hogy a szövegek áttekintése egyértelmű eredményt hozott az indítékok kapcsán. Pantić meglehetősen mély nyomot hagyott a korrupcióellenes harc terén is – értékelte Matić.

A bizottság vezetője úgy fogalmazott, hogy ennek az esetnek a feltárása óriási jelentőséggel bír, hiszen olyan időkben végeztek ki egy a korrupció témájával foglalkozó újságírót, amikor Szerbiának már demokratikus úton megválasztott, úgyszintén demokratikus beállítottságú kormánya volt.

Az újságírót 2001. június 11-én ölték meg saját lakásának tömbháza előtt, ahol leütötték, majd belehalt az okozott fejsérülésbe.

SZŰK EGYÜTTMŰKÖDÉSI KERETEK

Az interjúban Matić arról is szólt, hogy nem teljesen elégedett az eddigiekben az ügyészség által a bizottságra ruházott szerepkörrel. Mint mondta, arra számítottak, hogy mivel mindvégig jelentős szereppel bírtak a nyomozásban, most is konkrét feladatokat kapnak és részt vehetnek az ügyészséggel közösen végzett munkában. Javaslatot tettek arra is, hogy a szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség vegye át ezt az esetet, mert meggyőződésük, hogy a gyilkossági ügyben fellelhetők a szervezett bűnözésre utaló jelek. Ehelyett a munkacsoport általános javaslatokat kapott kézhez az ügyészségtől, s meggyőződésük, hogy az együttműködés effajta leszűkítése az eset lezárásának további elodázásához vezet majd, nem szolgálja a munka hatékonyságát. Emiatt a bizottság levelet intézett a Köztársasági Főügyészséghez.

MENESZTÉS UTÁN KINEVEZÉS

Tavaly a nyomozást végző rendőrcsoport élére Dragan Kecman került, akit e kinevezése előtt menesztettek korábbi tisztségéből, a bűnügyi rendőrség éléről. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy hogyan válhatott Kecman egy ilyen lényeges leváltást követően mégis a nyomozás első emberévé, Matić elmondta, a menesztést nem kommentálhatja, mert a professzionális hozzáállás híve, Kecman munkájáról azonban csakis pozitív tényeket tudott közölni.

– Korábban ő vezette a Slavko Ćuruvija meggyilkolásával kapcsolatos nyomozást is, mely eljutott a bűnvádi feljelentés benyújtásáig. Megfelelő útra terelte a nyomozást, elvetette a megalapozatlan indítékokat és irányvonalakat a Pantić-ügyben is. Sikeresen megtalálta az igazi indítékot és megfelelően haladt a rendőrségi munka – közölte Matić, aki ismertette azt is, hogy a nyomozást terhelő számos összeesküvés-elméletet, álhírt, történetet kellett a kezdetben kiiktatni ahhoz, hogy haladni tudjon a munka.