2024. március 29., péntek

„Merjenek fejleszteni, beruházni gazdaságukba”

Ótott Róbert: Előnyben részesítjük a kis területen gazdálkodókat, valamint azokat a gazdákat, akik először pályáznak

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság újabb pályázati felhívása a gyümölcs-, zöldség- és szőlőfeldolgozó üzemek felszerelésének, valamint a bor és erős szeszes italok előállítását szolgáló eszközök támogatására irányul. A költségvetésből összesen 50 millió dinárt irányoznak elő erre a célra. A bejegyzett mezőgazdasági termelők a befektetés adó nélküli értékének legfeljebb 50 százalékára igényelhetnek költség-visszatérítést. A lekérhető legkisebb összeg 100.000, a legnagyobb pedig 2.000.000 dinár lehet. A negyven évnél fiatalabbak, a hölgyek, illetve olyan személyek, akik esetében a termelés nehezebb körülmények között zajlik, a lekérhető legnagyobb összeg 2.200.000 dinár is lehet, hiszen ebben az esetben a költség-visszatérítési tartományi támogatás elérheti a 60 százalékot.

Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettesének elmondása szerint a pályázati felhívás új szárító és fagyasztó, blansírozó, pasztőröző, csíramentesítő gépek; továbbá a gyümölcsök és zöldségek (beleértve a gombát is) feldolgozására, illetve az azokból készült termékek töltésére, csomagolására szolgáló felszerelések beszerzésére; valamint a bor és szeszes italok készítésére és tárolására szolgáló új berendezések vásárlására irányul.

Ótott Róbert

Ótott Róbert

– Az idei évtől a pályázati kiírástól függően titkárságunknál előszámlával is pályázhatnak a termelők, mégpedig a 200.000 dinárt meghaladó befektetéseknél. Ezzel arra szeretnénk ösztönözni a termelőket, hogy merjenek fejleszteni, beruházni gazdaságukba. Azok, akik viszont önerőből vagy hitelből már megvásárolták a felszerelést, és ez 2017. január 1-je után valósult meg, az említett befektetés után titkárságunknál igényelhetnek költség-visszatérítést. További fontos információ, hogy előnyben részesítjük a kis területen gazdálkodókat, valamint azokat a gazdákat, akik először pályáznak a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságnál – mutatott rá Ótott Róbert illetékes titkárhelyettes.

Az érdekeltek szeptember 10-éig pályázhatnak. A szükséges dokumentációt postai úton juttathatják el az illetékes tartományi titkárság címére (Mihajlo Pupin sugárút 16., Újvidék). A szóban forgó támogatás részleteiről a polgárok a http://www.psp.vojvodina.gov.rs honlapon, vagy munkanapokon 10-től 14 óráig a 021/487-4411-es telefonszámon tájékozódhatnak bővebben.