2024. április 24., szerda

Rómeó és Júlia kicsit másképp

A topolyai Nikola Tesla Általános Iskola nyolcadikosai ugyan már elballagtak, de egy előadás erejéig még egyszer összeálltak, hogy városunk lakosai még ha csak egy rövid időre is, betekintést nyerjenek tevékenységükbe. A minap a helybeli Művelődési Ház mozitermében a 8.c osztály tartott előadást. A diákok Shakespeare klasszikusának, Rómeó és Júlia történetének 21. századi változatát vitték színre. Nem igazi színjátszócsoportról, és nem igazi színházi előadásról van szó, ugyanis a darabot a diákok a 100. magyarórájukra készítették el, ám a produkció olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttek, a nagyközönség előtt is előadják. 

A darab ötletgazdája és rendezője Csizmár Imola volt, tudtuk meg Tomić Teodortól, a darab Rómeójától, aki azt is elmondta, hogy a próbafolyamat januárban kezdődött, és nagyjából két és fél hónapig tartott, míg a színházi előadásra körülbelül három hetet készültek. A próbák helyszíne az iskola volt, ahol az órákon és órák után tudták készíteni az előadást, majd miután kiderült, hogy a moziteremben is előadják azt, a próbák helyszíne is megváltozott, és az ottani színpadra tették át. A próbafolyamat kezdetén még 12 diák szerepelt a darabban, ám betegségek miatt az iskolai előadáson, amelyre március közepén került sor 11-gyel, míg a színházin 10 szereplővel adták elő a produkciót. 

Az előadás ékes bizonyítékként szolgált arra, hogy az iskolai tanórákon is lehet minőségi produkciót létrehozni, valamint arra is, hogy egy klasszikus, mindenki által ismert történetet újra és újra elő lehet venni, és kicsit átalakítva, de folyamatosan élővé lehet varázsolni.