2024. április 25., csütörtök

Rossz a járda, hiányos a közvilágítás

Temerinben elégedetlenek a közművállalat munkájával

Január óta megszüntették a temerini helyi közösségek folyószámláit, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy dinárral sem rendelkezhetnek. Minden kifizetés a községi költségvetésen keresztül történik. A legkisebb kiadásra is jóváhagyást kell kérniük. Ennek az állapotnak a következményeit igencsak érzik az I. helyi közösségben, mert még azzal a pénzzel sem rendelkezhetnek, amit az Ifjúsági Otthon nagytermének rendezvényekre való kiadásáért kapnak. A bevételt kötelesek befizetni a községnek, és onnan kérni még az apró leltár (evőeszközök, poharak, tányérok) pótlására is. Nem beszélve a nagyobb kiadásokról.

Sokfelé javításra szorulnak a gyalogjárdák Temerinben. Felvételünk a JNH és a Maxim Gorkij utca kereszteződésénél készült
 (Fotó: Góbor Béla
)

Sokfelé javításra szorulnak a gyalogjárdák Temerinben. Felvételünk a JNH és a Maxim Gorkij utca kereszteződésénél készült
 (Fotó: Góbor Béla
) 

A legutóbbi tanácsülésen Nedeljko Pekez tanácselnök arról tájékoztatta a tanácsot, hogy utasításra aláírta a szerződéseket a közművállalattal a közterületek takarítására a középületek környékén és az utcai szemeteskosarak ürítésére. A közművállat 11 ezer 500 dinárt kért a közterületek takarításáért, plusz 90 ezer dinárt a 96 szemeteskosár havonta négyszeri ürítéséért. Mivel sokallták a kosarak számát, nem voltak restek, és megszámolták a kosarakat, hattal kevesebbet találtak. Ennek alapján módosították a szerződést, és csökkentették az ürítési költséget. 

A tanácstagok politikai hovatartozásuktól függetlenül igencsak elégedetlenek a közművállalat munkájával. Az elégedetlenséget tetőzi az önkormányzatnak a helyi közösség irányába tanúsított hátrányos magatartása. Erre utal, hogy a községi költségvetésből a helyi közösség költségeire korábban jóváhagyott 7,8 millió dinárt, a költségvetés legutóbbi módosításával több mint félmillió dinárral csökkentették. A tanácselnök arról is beszámolt, hogy a községi költségvetés szűkítésével egyre kevesebb pénz jut a meghibásodott utcai lámpák égőinek cseréjére és hogy a községnek nincs pénze a járdák javítására. Pedig vannak utcák, ahol már annyira tönkrement a betonjárda, hogy különösen nehéz és veszélyes a kisgyermekes anyukáknak babakocsival való közlekedése.