2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Döntőben a lett Osztapenko!

A Roland Garros női egyesének első elődöntőse a 20 éves lett Jelena Osztapenko lett, aki mindeddig Grand Slam-tornán még nyolcaddöntőben sem játszhatott. Osztapenko szombaton a serlegmeccsen az este játszott Halep–Ka. Plíšková továbbjutójával játszik.

A két szülinapos közül a 20 esztendős Osztapenko került a fináléba

A két szülinapos közül a 20 esztendős Osztapenko került a fináléba

A lett lány a születésnapot ünneplők rangadóján tegnap végig támadó szellemben küzdve, három játszmában győzte le a svájci Bacsinszky Tímeát, és a naprakész listán a fölényesen legjobbját jelentő 18. helyre kapaszkodott fel.

A férfi egyes elődöntőjében ma a Murray–Wawrinka és Nadal–Thiem meccsek következnek. A skót és a svájci tavaly is elődöntőt játszottak Párizsban, s Murray nyert, aki 11:7-re vezet. A spanyol és az osztrák az idén negyedszer, összesen hetedszer találkoznak. Nadal 4:2-re vezet, legutóbb Romában azonban Thiem győzött.

A 125 ezer dolláros összdíjazású boli (Horvátország) női tornán Aleksandra Krunić két játszmában nyert a fehérorosz Olga Govorcova ellen, és ma a negyeddöntőben vagy honfitársnőjével, Ivana Jorovićtyal, vagy pedig a macedón Lina Gyorcseszkával találkozik. Az új pontokkal Krunić a naprakész lista 113. helyére jutott.

A 100 ezer dolláros marseille-i női ITF-tornán a magyar Gálfi Dalma két játszmában nyert az orosz Veronika Kudermetova ellen, és ma a negyeddöntőben a 104. helyen rangsorolt, 2. kiemelt cseh Denisa Allertovával találkozik. Gálfi a naprakész ranglistán a legjobbjának megfelelő 148. pozíciót foglalja el.

Miomir Kecmanović szerdán este a műsorzárón, tegnap pedig a negyeddöntő első meccsén is nyert portugál és brazil ellenfeleivel szemben, így bejutott a Roland Garros ifitornájának elődöntőjébe. Az első helyen kiemelt Kecmanović a döntőért a felnőttranglistán 530. spanyol Nicola Kuhnnal találkozik.

Tíz hónapos kényszerpihenő után újra játszik a négy évvel ezelőtt nagy tehetségként rajtolt, ma 19 éves Katarina Jokić, aki Banja Lukán már két meccset megnyert, és ma a negyeddöntőben a magyar Pirok Alexát legyőző szlovén Nina Potočnikkal mérkőzhet.

Huszonhárom

Egészen biztos, hogy Andy Murray hétfőn megkezdi 32. hetét a ranglista élén, és csaknem biztos, hogy a női mezőnyben ugyanaznap felavatják a 23. világelsőt. Angelique Kerber jelenlegi pozíciójára ketten is pályáznak, s tegnap 19 és 21 óra között tudtuk meg, hogy a cseh Karolína Plíšková máris első, vagy pedig, ha Simona Halep nyerte meg a Roland Garros elődöntőjét, a román lány szombaton stílusosan, első nagy serlegével a kezében kapaszkodik fel a női tenisz trónjára. Egyikük sikere sem lesz érdemtelen, ha viszont mégsem történik névcsere az egyes rajtszám mögött, akkor nagy csoda történik, és vagy Bacsinszky Tímea, vagy pedig Jelena Osztapenko viszi haza a párizsi nagyserleget.

Eredmények

PÁRIZS. – A Roland Garros negyeddöntőjében: Wawrinka–Čilić 6:3, 6:3, 6:1, Murray–Nisikori 2:6, 6:1, 7:6, 6:1. Nők, elődöntő: Osztapenko–Bacsinszky 7:6, 3:6, 6:3. Vegyes páros, döntő: Dabrowski/Bopanna–Grönnefeld/Farah 2:6, 6:2, 12:10. Fiúk, nyolcaddöntő: Kecmanović–Vale 6:1, 6:4, negyeddöntő: Kecmanović–Seyboth 4:6, 6:3, 6:4.

HUELVA. – A futures 2. fordulójában: Balázs–Ortega 6:2, 6:1.

BOL. – A női torna 2. fordulójában: Krunić–Govorcova 6:0, 6:4.

MARSEILLE. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Gálfi–Kudermatova 7:5, 6:2.

BANJA LUKA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Potočnik–Pirok 6:2, 6:2, Jokić–Ćurović 6:1, 6:2, Békefi–Pantučková 6:3, 6:3.