2024. március 28., csütörtök

Kétszázezren vettek részt a meleg büszkeség legnagyobb izraeli felvonulásán

Az idén is hatalmas tömeg, kétszázezer ember vett részt Tel-Avivban a meleg büszkeség - évente megrendezett - legnagyobb izraeli felvonulásán - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

Komoly biztonsági óvintézkedésekkel, sok száz rendőr, katona és önkéntes felügyeletével tartották az idén is a tel-avivi meleg seregszemlét, a felvonuláson nem lehetett fegyverrel, kerékpárral és a városban igen népszerű elektromos kerékpárral részt venni.

Az erkélyekre tűzött szivárványszínű zászlók erdeje fogadta a város utcáin színpompásan hömpölygő menetet, amelynek központi témája ezúttal a biszexuálisok társadalmi egyenlőségért és méltóságáért folytatott küzdelme volt.

Mivel ebben az évben még a szokásosnál is nagyobb volt a hőség a tengerpartra vezető felvonulás napján, a mentők és a rendezők a fokozott vízivásra és az alkoholfogyasztás mellőzésére szólították fel az izraelieket és a külföldről érkezett vendégek tízezreit.

"A parádé jelszava: légy önmagad!" - mondta Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere a menet elindulásakor, és figyelmeztetett arra, hogy még hosszú út vezet a melegek teljes jogegyenlőségéhez.

Izraelben a melegek jogegyenlőségért folytatott harca meglehetősen sikeres, ma már a lakosság túlnyomó többsége támogatja ügyüket - derült ki a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapján pénteken bemutatott egyik felmérésből.

A június elején megkérdezett izraeli zsidók hetvenkilenc százaléka a melegházasságok vagy hivatalos élettársi kapcsolatok mellett foglalt állást. A különböző politikai pártok hívei egységesek voltak a kérdésben, csak az ultraortodox vallásos pártok közönsége vélekedett ellenkezőleg.

A kutatás szerint a melegházasság elfogadottsága az utóbbi évtizedekben folyamatosan emelkedett az izraeli közvéleményben. 2009-ben a lakosságnak csak csekély többsége, ötvenhárom százaléka állt mellé, de mára ez az arány jelentősen megnőtt, mégpedig hetvenkilenc százalékra.