2024. április 25., csütörtök

Könyvek, házhoz szállítva

A demográfiai adatok arra utalnak, hogy kitolódott az átlagos életkor, egyre több az időskorú. A hatvan év fölöttiek közül sokan speciális problémákkal küzdenek, nehezen mozognak, betegségektől szenvednek, de a baj a fiatalokat se kíméli, gyakran kerekesszékbe kényszerülnek, ápolásra szorulnak. Ennek a fölismerésnek köszönhetően 2017-et a generációk közti szolidaritás évének nyilvánították, azzal a céllal, hogy az időskorúakat, a mozgásukban korlátozottakat, rokkantakat bekapcsolják az aktív életbe, lehetővé tegyék számukra a tanulást, javítsanak életminőségükön.

Kávézás a könyvtár árnyékában (Fekete J. József felvétele)

Kávézás a könyvtár árnyékában (Fekete J. József felvétele)

A zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár a könyvek házhoz szállításával kíván hozzájárulni a kezdeményezéshez. Ennek érdekében Vladimir Jerković igazgató udvari kávézásra hívta az érintettek képviselőit. A zombori Nyugdíjas Egyesület, a Fogyatékkal Élők Önálló Élete Központ, a Gyermek- és Cerebrális Paralízisben Bénultak Egyesülete, a szociálisan veszélyeztetett és külön ellátásra szorulók helyzetének javítására alakított bizottság, a Multiplex Szklerózisban Szenvedők Egyesülete, a Rákellenes Egyesület és a Gerontológiai Központ képviselői ezen az összejövetelen megegyeztek az intézmények és szervezetek közötti együttműködésről, valamint abban, hogy támogatják a könyvtár olvasásnépszerűsítő programját.

Az érintett csoportok képviselői egy hónap múlva újra találkoznak, hogy összegezzék a megvalósult eredményeket. A könyvtár egyébként júliustól indítja a házhozszállítási akcióját. Jerković igazgató elmondta, nem a nemzedékek közti szolidaritás évével kifutó projektumról van szó, hanem a könyvtár új, folyamatos szolgáltatásáról. A könyvek házhoz szállítását igénybe vevőknek nem kell tagsági díjat fizetniük, miként a szolgáltatásért sem.

A könyvtárosok minden hónap második és negyedik csütörtökjén keresik föl őket, hogy kicseréljék a könyveket, amelyeket telefonon és interneten is meg lehet rendelni.