2024. április 24., szerda

Viharkár miatt szünetel(t) a tanítás Felsőhegyen

Egy öreg fa dőlt az iskolára, leszakítva a villanyvezetéket – Két éjszakai zivatarban kéthavi csapadék hullott

Tegnap a tanulók nagy „bánatára” elmaradt a matekdolgozat a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában. Az ok: a kedd esti szélviharral kísért zivatarban az iskola főbejáratánál álló korhadt, félig már kiszáradt öreg hársfa rádőlt a tetőre, és leszakította az intézmény áramellátását biztosító kábeleket a tetőtartóval együtt.

A főbejáratra dőlt hársfát feldarabolták (kép: Gergely József)

A főbejáratra dőlt hársfát feldarabolták (kép: Gergely József)

A szerdán reggel iskolába érkező tanárok és az intézmény személyzete megrökönyödéssel tapasztalta, hogy a főbejáratot egy hatalmas kidőlt fa torlaszolja el, amely a bejárati ajtót is megrongálta és több helyen beszakította a tetőt.

A beteg hársfa évek óta potenciális veszélyt jelentett az iskolára, de senki sem vette komolyan a tanárok egy részének a figyelmeztetését, hogy a korhadt öreg hársfa bármikor kidőlhet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vihar éjszaka zúdult a falura, és sem az épületben, sem pedig annak környékén nem tartózkodott senki.

A Thurzó Lajos Általános Iskolához tartozó oktatási intézmény igazgatója, Urbán Zsuzsanna tegnap délután elmondta, hogy minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy ma (csütörtökön) már zavartalanul folyhasson az oktatás a felsőhegyi iskolában. A villanyvezetékek és a sérült tetőszerkezet kijavítása azonban időbe telik. A kommunális vállalat munkásai felaprították és eltakarították a kidőlt fa maradványait a főbejárat elől. Mint mondta, arra számítanak, hogy az épületet biztosító cég megtéríti a viharkárt, és hamar helyre tudják állítani a megrongált épületrészt a bejárati ajtóval együtt.

Beszakadt tető, leszakadt villanyvezeték

Beszakadt tető, leszakadt villanyvezeték

Az iskola tornatermének tetőszerkezetét is helyenként megrongálta az erős széllökésekkel kísért éjszakai zivatar. A faluba vezető bekötőúton helyeként bokáig állt a hirtelen lezúduló csapadék által elsodort termőtalaj. A part alatt vezető kövesút mentén évek óta nincsenek kitisztítva a vizesárkok, az átereszek el vannak dugulva, az útpadkán egyre csak halmozódik a hordalék, amely helyenként 20-30 centiméterrel az úttest fölé emelkedik. A csapadékvíznek egyszerűen nincs hová elfolynia, mindez már az út alapját is helyenként kikezdte. A bajban mutatkozik meg a hanyagság!

A kedd éjszakai, viszonylag rövid ideig tartó, de annál hevesebb, viharos erejű széllel kísért, valamint az előző napi, hétfő esti, enyhébb lefolyású, de csapadékban bővelkedő zivatarban Zenta község egyes részein összesen 130–150 mm csapadékot mértek, ami a köztudottan csapadékszegény Tisza mentén mintegy kéthavi csapadékátlagnak felel meg. A Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálatnak az adai út mentén elterülő mintaparcelláján felállított mérőállomás berendezései hétfőn este kereken 100 mm csapadékot mértek, ami azt jelenti, hogy négyzetmétereként száz liter eső hullott. A kedd éjszakai heves zivatar már csapadékszegényebb volt, kevesebb mint 30 mm-t mértek. A szomszédos Ada környékén a zentai határhoz képest már jóval kevesebb eső esett.