2024. április 19., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Holnaptól Durindó és Gyöngyösbokréta

Pénteken több kísérőrendezvény vezeti fel a hétvégén sorra kerülő Durindót és Gyöngyösbokrétát Bácskossuthfalván.

A helyi közösség díszteremében (Pacséri út 2.)10 órakor Nyújti, nyújti fonalát... –  keresztmetszet a vajdasági magyar kézművesek munkáiból címmel kiállítás nyílik, melyet Barcsay Andrea, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója méltat. A megnyitót az alkotók számára szervezett szakmai találkozó követi. A szakmai beszélgetést dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a népművészet mestere, Jenei Anikó hímző népi iparművész és Barcsay Andrea vezetik.

Az Emlékházban (Posta utca 2.) 17 órakor a 9+1 Nemzetközi Művésztelep ünnepi tárlatának megnyitóját tartják, majd 18 órakor a színházban Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek és meghívott vendégeinek ünnepi műsorát láthatják az érdeklődők.

A Rekreációs Központ nagyteraszán (Pacséri út sz. n.) 21 órakor táncház kezdődik a Csalóka zenekarral, Bagi Ferenc táncoktató vezetésével.
Június 10-én, szombaton délelőtt az Id. Kovács Gyula Általános Iskolába (Táncsics Mihály utca 2.) várják a Durindó fellépőit.

A színház előtti téren kézműves kirakodóvásár lesz, a kiállítási teremben 11.30- kor tartják Bácskossuthfalva testvértelepülései közös népművészeti kiállításának ünnepélyes megnyitóját és az 1976-os és az 1986-os bácskossuthfalvi Durindóról és Gyöngyösbokrétáról szóló tárlat megnyitóját. Délben a színház nagytermében sor kerül a XLI. Durindó ünnepélyes megnyitójára.

Vasárnap délben ünnepi áhítat, a részvevők és a fesztivál lobogójának megáldása a református templomban, majd az LIV. Gyöngyösbokréta fellépőinek díszfelvonulása és menettánca következik Bácskossuthfalva központjában.