2024. április 16., kedd

Előkészületek a temerini fürdőidényre

Temerinben harminc éve nyílt meg a termálvizes fürdő

Nagy volt az elmúlt napokban a sürgés-forgás a fürdőközpontban. Megkezdődtek az előkészületek a fürdőidényre. A közművállalat dolgozói alapos munkát végeztek az olimpiai méretű és a meleg vizes medencék kitisztításával, fertőtlenítésével. Egyben ellenőrizték a medencék állapotát is. Mint ismeretes, a több mint harminc évvel ezelőtt helyi járulékból épült olimpiai méretű úszómedence fenéklemeze három éve kilyukadt, és szökött a víz a medencéből, de meghibásodott a csőrendszer is, ezért két évvel ezelőtt, a szokásos idény előtti karbantartási munkákkal már nem volt lehetséges a meghibásodásokat kijavítani. Felnyitották a fenéklemezt, kicserélték a korróziótól sérült elemeket, elvégezték a szigetelést, pótolták az alumíniumlemezek alatti homokréteget és felújították a vízvezetéket, majd vastag, kék színű műanyag fóliával borították a medence alját és oldalát.

A temerini fürdőközpont a meleg vizes és az olimpiai méretű medencékkel (kép: Góbor Béla)

A temerini fürdőközpont a meleg vizes és az olimpiai méretű medencékkel (kép: Góbor Béla)

Most ismét átvizsgálták a fenéklemezt és az oldalfalakat, mindent rendben találtak és megkezdődhetett a csapvízzel való feltöltés. Gyönyörű látványt nyújt a vízzel teli, égszínkék olimpiai méretű fürdőmedence. Közben átfestették a meleg vizes medencék falát, megtörtént a fűnyírás és a gyomok eltakarítása. A medencék feltöltése közvetlenül az idény kezdete előtt lesz. Rendbe teszik a sportpályákat és a fürdővendégek ellátását szolgáló létesítményeket is. A fürdő megnyitását június 12-ére (hétfőre) tervezik. A napi belépőjegy és a bérlet ára nem változott a tavalyihoz képest, akárcsak a munkaidő sem. A látogatók továbbra is 10–19 óráig fürdőzhetnek a medencék bármelyikében. A kommunális közvállalat idénykezdéskor öt napon keresztül ingyenes fürdőzést tesz lehetővé a látogatóknak. A belépés megfizettetése szombaton, június 17-én kezdődik.

A fürdő és egy rekreációs központ építésének gondolata bő egy évtizeddel megelőzte a megvalósítást. A hetvenes évek vége felé, amikor lakat került a Grisza-féle gyógyfürdőre, a helyi vezetők szorgalmazni kezdték, hogy a parkban minél előbb felépüljön egy uszoda és mellette a termálfürdő. A régi fürdőmedencét ugyanis elbontották, hogy kijárat nyílhasson a Népfront utcáról a főutcára. Az elképzelések szerint a fürdőt az olimpiai méretű medencével és a fedett, gyógyvizes medencékkel az akkoriban épült Petar Kočić iskola szomszédságában, a Népfront utcára néző családi házak kertjeibe tervezték.

Mivel abban az időben termálvizes gyógyfürdő építéséhez nem lehetett bankkölcsönt felvenni, az éppen kifutóban levő, egyszázalékos iskolaépítési helyi járulékot hosszabbították meg további öt évre a két temerini helyi közösségben a fürdő építésére. Temerin polgárainak az üzemeltető, az I. helyi közösség, három éven át lehetővé tette az ingyenes belépést és a medencék használatát. A későbbi években, amikor megalakult a Közművállalat, a fürdőközpont is átkerült kezelésébe.

Az olimpiai méretű medence megnyitására 1986-ban a fürdőszezon kezdetén került sor, ám a meleg vizes medencék megnyitása csak egy évvel később, harminc évvel ezelőtt, 1987-ben történt. Hogy jó elgondolás volt a fürdő építése, a kivitelezők megválasztása, bizonyítja az eltelt harminc esztendő.