2024. április 19., péntek

Andrija Peić Tukujacot jelölték a díszpolgári címre

A bizottság egyhangúlag hozott döntést az idei díjazottak személyéről

A díszpolgári címet és elismeréseket adományozó bizottság csütörtöki ülésén döntést hozott a díszpolgári cím és a Pro Urbe díjra való személyek jelöléséről, melyet továbbít majd a városi képviselő-testületnek elfogadásra.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere lapunknak elmondta, a díszpolgári címre egy javaslat érkezett be, mégpedig dr. Andrija Peić Tukujac személyében, aki a bunyevác nemzeti közösség kiemelkedő tagja, a Bunyevác Nemzeti Tanács tagja annak megalakulása óta, és kiemelkedő munkásságával aktív szerepet töltött be a bunyevác közösség megőrzésében és megerősítésében. A bizottság egyhangúlag elfogadta dr. Andrija Peić Tukujac jelölését, mert – mint az alpolgármester kiemelte – meggyőződésük, hogy életútja, munkássága és eredményei alapján méltó és érdemes a Szabadka város által odaítélt díszpolgári címre.

Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

– A bizottság a Pro Urbe díjak kapcsán is meghozta döntését, és az öt beérkezett javaslat közül teljes egyetértésben választotta ki azt a három személyt, akik megfeleltek minden kritériumnak és érdemesek a Pro Urbe díjra. A Pro Urbe díjat a kiemelkedő alkotásokért vagy tettekért ítéljük oda, melyek jelentősen hozzájárultak a város hírnevének népszerűsítéséhez, gyarapítják annak anyagi és szellemi értékét a tudomány, a művelődés és a művészetek terén. A kritériumokat figyelembe véve Paskó Csabát, Vékony Lajost és Ivan Šarčevićet jelöljük a Pro Urbe díjra, melyet a díszpolgári címmel egyetemben a képviselő-testület jóváhagyása után szeptember 1-jén adunk át.

Az alpolgármester a jelöltek kapcsán elmondta, hogy Paskó Csaba plébános, az egyházzene magisztere és karmestere, a közösségen belül betöltött sokoldalú szerepénél fogva kiemelkedő személyiségével az egyházi, kulturális, zenei, oktatási élet területén belül hozzájárult a város hírnevének népszerűsítéséhez, közösségünk erősítéséhez. Művészeti munkássága révén nemcsak Szabadka, hanem a vajdasági magyar közösség számára is fontos és kiemelkedő személyiségről van szó.

Vékony Lajos kapcsán Horvát Tímea elmondta, egyértelműen kiemelkedő helyet foglal el a művészeti világunkban, nagyszerű keramikus és szobrászművész. Művészi sokoldalúságára és alkotói tevékenységének ötven évére való visszatekintés alapján elmondható, hogy méltó erre a díjra.

Ivan Šarčević festőművész személyének kapcsán az alpolgármester elmondta, kimagasló és elismerésre méltó alkotói tevékenysége huszonöt évre tekint vissza, nemcsak Szabadkát és környékét, hanem egész Vajdaságot megeleveníti és megörökíti alkotásaiban, ezáltal mutatja be szülőföldjét, városának jellegzetességeit.

– A bizottság egyhangúlag döntést hozott, s úgy vélem, olyan személyeket jelöltünk, akik valóban megérdemlik az elismerést. Mint a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőjét, illetve mint a vajdasági magyar közösség tagját, büszkeséggel tölt el, hogy a három Pro Urbe díjból kettőt a vajdasági magyar közösség közéleti személyiségei nyertek el, hiszen mindketten fontosak az itt élő magyar közösség számára, és ennek a közösségnek a megerősítéséhez alkotásaikkal nagymértékben hozzájárulnak. S hogy még büszkébbek legyünk, nemrégiben a Bodrogvári Ferenc-díj jelöltjeit is kiválasztottuk, s a háromból két jelölt szintén a vajdasági magyar közösséghez tartozik, két fiatal képzőművész, Pesti Emma és Kozma Laura személyében, akik június 22-én vehetik át az elismerést – mondta még Horvát Tímea.