2024. március 28., csütörtök

Könyv a pénzkezelés fortélyairól

Lázár Ernő nyugalmazott nagybecskereki bankigazgatónak a pénzkezelés fortélyairól írt könyve egy évvel ezelőtt jelent meg szerb nyelven. Hétfőn a Madách Irodalmi Színpadán bemutatták a könyv magyar nyelvű kiadását is.

A szerző arra próbál választ adni, hogy miképpen lehet pénzt keresni, hogyan kell vele bánni, elkerülni a pénzzel kapcsolatos csapdákat és mi mindent kell tudni a bankokról (mert „a bank ott is arat, ahol nem vet”).

A könyv szerzője egy évtizeden keresztül volt a Beobank nagybecskereki kirendeltségének az igazgatója. A pénzintézetbe egyaránt betértek olyanok, akiknek pénzre volt szüksége, de azok is, akiknek volt pénzük, de befektetési tanácsra volt szükségük. A szerző a munkájának egy részét ezekre a konkrét, életszerű esetekről készült jegyzeteire alapozta. De ugyanakkor polgárként is megtapasztalta a pénzzel kapcsolatos mindennapi gondokat és csapdákat. Könyvét olyan példákra alapozta, amelyekből a probléma mindenki számára világossá és érthetővé válik.

A könyv tartalma három témakör köré fonódik: az első maga a pénz fogalma és története, a második részben a szerző arra próbál választ adni, hogy milyen módon lehet pénzt keresni, a harmadik pedig a bankokról szól. A bankokról szóló fejezetben szó van a befektetési lehetőségekről is.

A szerző elégedett a közvélemény érdeklődésével. Mint mondja, szinte minden nagyobb vajdasági városban már tartott előadást. Felnőtteknek, diákoknak, elemistáknak is.

– A pénzkezelés fortélyairól egyre többet hallani, mert azt nagyon fontos tudni. Ezek után nyolcvan országban – az idei évtől kezdve – tesztelik majd az elsős középiskolás diákokat a pénzkezeléssel kapcsolatos tudásukról. Sokan felteszik napjainkban a kérdést, hogy miféle pénzkezelésről beszélünk, amikor sokan pénzhiányban vannak. A könyv második fejezete éppen arról szól, hogyan lehet pénzt keresni. Ez a legfontosabb. Mint mondják, ez a kérdések kérdése – világszerte. Szerintem, itt Szerbiában – ezt a könyvben is megírtam –, ha van megfelelő tudásunk, ha van kellő elképzelésünk, és ha mi akarunk pénzt keresni, akkor van rá lehetőség, véli a szerző.