2024. április 23., kedd
LABDARÚGÁS – TOPOLYA

Irány az I. liga!

Új sportigazgató és vezetőedző érkezett a TSC-hez – A topolyai csapat esélyes, hogy bejusson az I. ligába – Alközpontokon keresztül 1500 gyermekkel foglalkozik majd a topolyai labdarúgó-akad

Topolyán labdarúgó-akadémia létesül, s ez a helyi klub, a TSC szerepét is megváltoztatja. Zsemberi János, a klub főtámogatója úgy fogalmazott, helyi klubból regionális klubbá válnak. Emellett célul tűzték ki, hogy magasabb ligába jusson a csapat, amire nagy esélyük van. Tegnap a klub vezetősége sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Szabó Zoltán személyében új sportigazgatót, Petar Kurćubić személyében pedig új vezetőedzőt kap a TSC.

A sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra Petar Kurćubić, Szabó Zoltán, Palágyi Szabolcs és Zsemberi János

A sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra Petar Kurćubić, Szabó Zoltán, Palágyi Szabolcs és Zsemberi János

Palágyi Szabolcs, a klub elnöke és korábbi igazgatója szerint a magasabb osztályba való jutáshoz szükség volt új az szakemberekre:

– Olyan emberekre volt szükség, akiknek sokkal nagyobb tapasztalatuk van, mint nekünk. Így esett a választás Szabó Zoltánra és Petar Kurćubićra. Mindkettőjük mögött hosszú játékosi és edzői karrier áll, s velük sokkal könnyebben meg tudjuk valósítani azokat a célokat, amelyeket a klub kitűzött – mondta.

Palágyi továbbra is felügyeli a dolgokat, emellett új feladatai közé tartozik majd a kapcsolattartás. A TSC ugyanis nemcsak Topolyán, hanem egész Vajdaságban tart akadémiai képzéseket, s a klub elnöke a képzési alközpontok és a topolyai akadémia között lesz kapocs.

Az új sportigazgató játékosként a legrangosabb hazai csapatokban játszott, edzőként pedig nemzetközi karrier áll mögötte. A sajtótájékoztatón elsődleges céljának egy olyan első csapat kialakítását nevezte, amely az I. ligában játszik majd.

– Egy olyan stabil csapatot szeretnék, amely ha nem is az első idényben, de a másodikban ostromolhatja akár a Szuperligát is. Olyan játékosokat hozunk a csapathoz, akik nemcsak egy, hanem több évre is eljönnek. Olyan játékosokról van szó, akikre lehet építeni, és magasabb rangfokozatban akarnak játszani. Természetesen nem fogunk nekiszaladni mindenáron, de ha lehetőség lesz rá, akkor biztosan megpróbáljuk a bejutást – mondta Szabó, majd arról is szólt, hogy a TSC a harmadik helyen végzett a bajnokságban a jelenlegi ligájában. Olyan információkat kaptak, hogy az első két csapat nem szeretne a magasabb ligában játszani, ezért ők az esélyesek a továbbjutásra. Ebben a kérdésben a labdarúgó-szövetségnek hamarosan döntést kell hoznia. Az új igazgató szerint a csapat játéka is más lesz, támadófocit szorgalmaznak majd, mert csak azzal lehet előbbre jutni, de a stratégia kidolgozása az új edző feladata lesz.

Már elkészült a terv, miként kellene kinéznie a TSC első csapatának, most pedig egy olyan időszak előtt áll a csapat, amikor kiderül, hogy mennyit sikerül megvalósítani az elképzelésekből – mondta az új vezetőedző.

– Először meglátjuk, hogy milyen csapatot sikerül összehozni, majd a játékosok lehetőségeihez fogjuk igazítani a játék módszerét és a stratégiát. Megpróbáljuk kihozni belőlük a maximumot. Természetesen a támadó jellegű játékra fogunk törekedni, hogy a labda mindig elöl legyen. Az I. liga igen erős, sok tapasztalt játékossal. Épp ezért a TSC sem indulhat csak fiatal játékosokkal, mert szükség lesz a tapasztalatra. Mindezt megpróbáljuk beépíteni a csapatunkba, hogy felvehessük a versenyt a többi együttessel – mondta Kurćubić, majd hozzáfűzte, hogy ez számos új játékost jelent a csapatban.

Az labdarúgó-akadémia építése nagy befektetés, ezért a sporteredmények sem maradhatnak el – fogalmazott az új szakemberek érkezése kapcsán Zsemberi János.

– Az akadémia létrehozása és az új szakemberek érkezése összefügg. A topolyai labdarúgóklub regionális klubbá növi majd ki magát, és csak földrajzilag fog Topolyán elhelyezkedni. Valójában a Bácska és Nyugat-Bánát területén lévő településeket is be akarunk kapcsolni a munkába, alközpontok formájában. Gyermekeket akarunk onnan hozni, és számukra is szeretnénk játékosokat nevelni. Épp ezért nem csak a Topolyán tanuló 150–200 gyermekről lesz szó, 1500 gyermekkel fogunk foglalkozni az egész régió területéről – mondta el a Zsemberi, majd hozzáfűzte, hogy az elmondottak jegyében már megtartották az első szakmai konferenciát. Ezen jelen volt Tajti József magyarországi szakember, aki átadta azt az anyagot, amelynek alapján a jövőben dolgozni fognak az alközpontok.

– Az alközpontokat havonta kívánjuk anyagilag támogatni, valamint segítünk az infrastrukturális beruházásokban is. Ez attól függ majd, hogy hol hogyan dolgoznak a gyerekek, és mire lesz szükségük – számolt be a TSC főtámogatója. A labdarúgó-akadémia építése kapcsán megtudtuk tőle, hogy a lehető legrövidebb időn belül szeretné befejezni az építkezést.

– Az akadémia kiépítése a terveztetésénél tart. A lokációra az engedélyeket már megkaptuk, úgyhogy ha megkapjuk az építkezési engedélyt is, akkor kiválasztjuk a megfelelő kivitelezőt, és gőzerővel nekilátunk. Télig be szeretnénk fejezni az akadémia épületét, hogy az ablakok bekerüljenek, és lehessen benti munkákat végezni. A pályák talán már működni fognak, az akadémia központi pályáját pedig legkésőbb jövő tavaszig szeretnénk befejezni – mondta el Zsemberi.