2024. március 28., csütörtök

Kibertámadás érte az Al-Dzsazíra televíziót

Nagyszabású kibertámadás érte az al-Dzsazíra műholdas katari televíziót, de valamennyi egysége működőképes - közölte csütörtökön a cég egyik vezetője.

"Megtámadták az al-Dzsazíra információtechnológiai biztonságát, de felléptünk a kísérletek ellen, és jelenleg valamennyi egységünk működőképes"- mondta a televízió egyik nevének elhallgatását kérő magas rangú alkalmazottja.

A televízió a Twitter-mikroblog portálon közzétett üzenetében is tudatta, hogy valamennyi rendszerét, honlapját és közösségi oldalát kibertámadás érte".

Az al-Dzsazíra a Szaúd-Arábia és szövetségesei által a terrorizmus finanszírozásával vádolt Katar vezető televíziója.
Szaúd-Arábia hétfőn, néhány órával azután, hogy Rijád és négy szövetségese megszakította a diplomáciai kapcsolatait Katarral, bezáratta az al-Dzsazíra szaúdi irodáit.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint az al-Dzsazíra a Doha elleni diplomáciai offenzíva "járulékos vesztesége".

A katari kormány által 20 éve alapított al-Dzsazíra, amely közel 80 irodát működtet világszerte és több nyelven sugározza adásait, az "arab tavasz" mozgalmainak szószólója volt. Ellenzői szerint azonban szerkesztőségi politikája túlságosan kedvez az iszlamistáknak, sőt időnként a katari diplomácia eszközének tekintik.