2024. április 19., péntek
ÚJVIDÉKI ŽEŽELJ-HÍD

Novemberben indulhat a vasúti közlekedés

A Žeželj-híd építése 53 millió euróba kerül – A politikusok megtekintik a munkálatokat (Ótos András felvétele)

A Žeželj-híd építése 53 millió euróba kerül – A politikusok megtekintik a munkálatokat (Ótos András felvétele)

Szerbiai látogatása alkalmával ellátogatott ma az újvidéki Žeželj-hídon zajló munkálatok helyszínére Johannes Hahn uniós szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztos. A munkálatok megtekintését követően adott nyilatkozatában kifejtette, hogy egy meglehetősen fontos közlekedési projektumról van szó, mely nem csupán Újvidék, Vajdaság, Szerbia és a régió számára, hanem Európa számára is fontos, hiszen a kontinens vérkeringésének szavatolásában vesz részt, két lényeges területet kapcsol össze. Az emberek és a gazdaság is a hasznát látják majd a hídnak, értékelte, de a kulturális szálak is könnyebben erősödnek majd általa. Európai fontosságú projektumnak nevezte azt, s örömmel nyugtázta, hogy az Európai Unió jelentős pénzeszközökkel vesz részt a kivitelezésben. Különös szereppel bír majd a Žeželj-híd, hiszen 2019-ben Európa ifjúsági, 2021-ben pedig Európa kulturális fővárosa lesz Újvidék – állapította meg Hahn.

Mint ismeretes, a Žeželj-híd építése 53 millió euróba kerül, valamivel több, mint 26 milliót uniós forrásokból teremtenek elő. A tartományi adminisztráció eddig 14,7 millió eurót, a városi önkormányzat további 7,5 milliót költött el az AZVI olasz-spanyol konzorcium által végzett munkálatok pénzelésére. A munka az új ütemterv szerint halad, a bácskai és a szerémségi oldalon is a vége felé közelednek a hídelemeken zajló munkálatok, e hídelemeket kapcsolják majd össze a felújított központi tartóoszlopnál, mely ugyanott található a Dunában, ahol az 1999-es bombázás előtt is állt. Ha minden igaz, a vasúti forgalom már november végén beindulhat az új hídon. Erről már Igor Mirović tartományi kormányfő beszélt az újságíróknak, miután köszönetet mondott az európai politikusnak, amiért felkereste Újvidéket is szerbiai tartózkodása során.

Nyilatkozatok a terepszemle után (Ótos András felvétele)

Nyilatkozatok a terepszemle után (Ótos András felvétele)

Dicsérő szavakkal szólt a munkavégzés menetéről és a projektumról, melyben a város, a tartomány, a köztársasági hatalom és az EU is nagy szerepet vállal. November végére megvalósul az építés fő fázisa, ami a vasúti forgalom elindítását jelenti, harangozta be Mirović. Beszámolt továbbá arról is, hogy a tartományi kormány megújította az útinfrastruktúrán dolgozó vállalatok építési engedélyeit, így tíz napon belül kezdetét veheti a hídra vezető bekötőutak építése is. Ezek nem fognak elkészülni novemberre, a terv az, hogy csak a vasúti közlekedést indítják el az első fázis végén, s az utak kialakításán végzett munkálatok haladnak majd tovább.

Zorana Mihajlović szerb kormányfő-helyettes az Európai Unióval megvalósított sikeres együttműködés iskolapéldájának nevezte a Žeželj-híd munkálatait. Kifogásolta, hogy sokat kellett várni a felújításokra, de ezért a várakozásért az előző hatalmi koalíciókat tette felelőssé. Mint mondta, a jelenlegi kormány megígérte, hogy három év alatt elkészül a híd, s ehhez tartja magát, a cél a vasúti közlekedés elindítása november 21-éig.