2024. április 25., csütörtök

Új eszközökkel tanulhatnak jövőre a leendő szakácsok

Az óbecsei Közgazdasági-kereskedelmi Iskola az MNT pályázatán hatezer euró értékben nyert konyhai felszerelést
A 2018/19-es tanévben már pékeket is képeznek majd az iskolában (Fehér Rózsa felvétele)

A 2018/19-es tanévben már pékeket is képeznek majd az iskolában (Fehér Rózsa felvétele)

Új taneszközökkel gazdagodott a napokban az óbecsei Közgazdasági-kereskedelmi Iskola Óbecsén: a szakács- és cukrászdiákok vendéglátóipari tantermébe csaknem hatezer euró értékben érkezett konyhai felszerelés, sőt új kis- és nagygépeket (egyebek mellett hűtőt, fagyasztót, tűzhelyet, mosogató-, mosó- és szárítógépet) is kaptak a tanulók. Az értékes eszközökben nyújtott támogatást a Magyar Nemzeti Tanács azon pályázatán nyerte el az iskola, amelyre olyan szakiskolák jelentkezhettek, ahol magyar nyelven is folyik oktatás.

Az idei év legnagyobb beruházása egyébként az iskola udvari épületének a felújítása volt, amire nagyjából 70 ezer eurót kapott az iskola az energia ügyi minisztériumtól és az önkormányzattól, de a község költségvetéséből kapott további 700 ezer dinárból ennek az épületnek a tantermei és az igazgatói iroda új bútorokat is kapott, és a tanáriban is sikerült lecserélni a bútorok egy részét.

Az MNT-től kapott konvekciós sütő és a tésztadagasztó mellé az iskola a közeljövőben vesz egy fermentációs kamrát is, így a 2018/19-es tanévben már pékeket is képeznek majd az iskolában. A következő tanévben magyar nyelven egy szakácskereskedő kombinált szak és egy pénzügyi adminisztrátor szak indul.

Az idén csaknem ötven szakács és cukrász végez magyar nyelven az óbecsei Közgazdasági-kereskedelmi Iskolában. Ottjártunkkor a végzős szakácsok érettségi vizsgája folyt, felvételünk az egyik elkészült menüsor kóstolásakor készült.