2024. április 20., szombat

Kodály-napok a lengyelországi Katowicében

Kodály-napok kezdődnek szerdán a sziléziai vajdasági központban, Katowicében, az ott működő  Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara (NOSPR) székhelyén vasárnapig négy koncerten csendülnek fel a magyar zeneszerző művei, köztük - Stefan Asbury brit karmester vezényletével - Kodály Concerto című szimfonikus darabja is.

A lengyelországi magyar évad keretében szervezett koncertsorozat Kodály Zoltán életművének különféle műfaji és stílubeli vonásaira világít rá.

Joanna Wnuk-Nazarowa karmester, volt kulturális miniszter, a NOSPR vezérigazgatója az MTI-nek kiemelte: a lengyel zenészek "felbecsülhetetlen értéket tulajdonítanak Kodály zeneoktató módszerének, melyet néhány évtizede a lengyel iskolákban is alkalmaznak".

A zeneszerző kórusművei is elég jól ismertek a lengyel közönségnek, viszont a szimfonikus és kamaraművek ismerete néhány főműre korlátozódik - értékelte Wnuk-Nazarowa, hozzáfűzve: a Kodály-napok megrendezésével e tekintetben hiánypótló munkát is szeretnének végezni.

A NOSPR vezérigazgatója közölte: Kodály életművére, valamint arra a jelentőségre, mellyel a magyar nemzeti kultúra számára bír, évekkel ezelőtt Mészáros Márta rendező hívta fel a figyelmét.

A katowicei Kodály-napok szerdán a fiatal közönségnek szánt kamarakoncerttel kezdődnek, amelyen a magyar zenerszerző zongora- és hegedűdarabjai, valamint a Szonatina csellóra és zongorára című darab részletei hangzanak el.

Csütörtökön a NOSPR két koncertmestere - Piotr Tarcholik hegedűművész, valamint Adam Krzeszowiec csellóművész közreműködésével Kodály négy korai művét, köztük a Szerenád két hegedűre és brácsára, valamint a Szonáta csellóra és zongorára című darabjait adja elő.

A zeneszerző kórusműveit - ezen belül A Jézus és a kufárok című vegyeskari motettáját - szombaton Pad Zoltán karnagy vezényletével a krakkói rádiókórus adja elő. A hangversenyen Liszt Ferenc és Ligeti György kórusdarabjai is felcsendülnek.

A katowicei Kodály-napokat vasárnap déli szimfonikus hangverseny zárja.  Stefan Asbury brit karmester vezényletével a NOSPR Kodály Concertóját, valamint Bedrich Smetana és Leos Janácek  cseh zeneszerzők műveit szólaltatja meg.

A katowicei Kodály-napok megrendezését a magyar külgazdasági és külügyminisztérium, valamint a varsói Magyar Kulturális Intézet támogatta.