2024. április 25., csütörtök

Pireusszal kötnék össze Budapestet

Újabb egyeztetést tartottak a Belgrád–Budapest vasútvonal kapcsán – Még ebben a hónapban indulnak a szerbiai munkálatok

A Belgrád–Budapest és a Pireusz kikötővárosáig haladó vasútvonal projektumainak összekapcsolási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a kínai, a magyar és a szerb fél. Zorana Mihajlović szerb kormányfő-helyettes arról számolt be a találkozót követően, hogy egyetértés született: minél előbb be kell vonni Macedóniát és Görögországot is a tervek megvalósításába. A cél a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítéséhez hasonló tevékenységet folytatni a Pireuszig haladó macedón és görög vasúti szakaszon is.

– Az egész projektumnak az összeköttetések megteremtése a lényege, ezért arról beszélgettünk, hogyan lehetne mielőbb megvalósítani a pireuszi kikötőig haladó vonallal való összekötését a Belgrád és Budapest közötti korszerűsítés előtt álló vasútvonalnak – fogalmazott Mihajlović.

A miniszter hozzátette, nem elegendő a Belgrád–Budapest vasútvonal, annak déli összeköttetéseire is koncentrálni kell.

Januárban Pekingben tartják meg a következő hasonló háromoldalú értekezletet a vasúti projektum kapcsán, addigra Mihajlović szavai szerint már kezdetét fogja venni a Belgrád és Budapest közötti szakasz rekonstrukciója, de fel kell venni a kapcsolatot Macedóniával és Görögországgal is, elő kell készíteni az összeköttetés megvalósítását.

KEZDŐDNEK A MUNKÁLATOK

A szerb fél készen áll arra, hogy már ebben a hónapban, majd a nyarat követően novembertől hozzálásson a vasútvonal modernizálásához, melynek eredményeként a vonatok 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak.

– Eleget tettünk minden előfeltételnek az utóbbi időszakban, nagyon sok követelményt kellett teljesítenünk. A magyar oldalon kissé lassabban haladnak az előkészületekkel, mi pár lépéssel előbbre vagyunk. Ma mindenekelőtt arról beszéltünk, hogyan tudnánk még gyorsabbá tenni az egész folyamatot. Mindannyiunknak érdeke a Belgrád–Budapest gyorsvasút – fogalmazott a találkozó után, majd hozzátette, hogy a magyar fél ígéretet tett a rá váró kötelezettségek gyorsabb ütemű teljesítésére.

A munkálatokról szólva kifejtette: júniusban kezdődnek az orosz hitelből finanszírozott felújítási munkálatok az Ópázova és Újvidék közötti szakaszon, a Belgrád és Ópázova közötti vonal rekonstrukciója pedig a nem régi pekingi megállapodás révén novemberben veheti kezdetét. Mint mondta, a kormány azon dolgozik, hogy novemberben aláírják a magyar határig vezető szakasz felújítására vonatkozó kereskedelmi szerződést is, mellyel a szerb fél teljesen befejezné a műszaki- és projektumdokumentáció előkészítését. A Belgrád–Budapest vasútvonal 184 kilométeres szerbiai szakaszának felújítása tehát három fázisban zajlik majd le.