2024. április 18., csütörtök

Lecsapott a Signal

A legújabb akcióban letartóztatott személyek állítólag 2 milliárd dinárral rövidítették meg az államot

Szerbia szerte 19 településen 74 személyt tartóztatott le a rendőrség annak gyanújával, hogy megrövidítették a köztársasági és a tartományi költségvetést, valamint több helyi önkormányzat büdzséjét és gazdasági társaságokat.

A Signal fedőnevű akcióban letartóztatott személyek nagyjából 2 milliárd dinárral rövidítették meg a polgárokat, erősítette meg Nebojša Stefanović belügyminiszter. Mint hozzátette, rendes eljárásban 46 személy ellen tettek bűnvádi feljelentést. Három személy szökésben van, őket még keresi a rendőrség.

A belügyminiszter elmondása szerint a gyanúsítottak több bűncselekmény elkövetésével hozhatók összefüggésbe: pénzmosással, adócsalással, hivatali visszaéléssel, csúszópénz adásával és elfogadásával, megtévesztéssel és pénzhamisítással.

A letartóztatottak között van két volt és két jelenlegi polgármester és 14 valamikori, illetve jelenlegi magán- és állami vállalat vezetője.

A Signal akcióban a rendőrség mellett az illetékes ügyészségek, az adórendőrség és a Biztonsági–Tájékoztatási Ügynökség (BIA) is részt vett.

A Južne vesti hírportál értesülései szerint a rendőrség Boban Džunićot, a niši Palilua városi község volt elnökét is letartóztatta. A rendőrség nem kívánta megerősíteni az értesülést.