2024. április 18., csütörtök

Tartományi támogatás a zombori kisebbségi szervezeteknek

A városban élő nemzeti kisebbségek szervezetei összesen egymillió 150 ezer dináros támogatáshoz jutottak a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által meghirdetett pályázaton. A benyújtott projekteket elbíráló bizottság tizenhárom kisebbségi szervezetet támogatott Zomborban. A legnagyobb összeget, 180 ezer dinárt, a zombori Vladimir Nazor Horvát Művelődési Egyesület nyerte. Négy projektjét támogatják, a műkedvelő színjátszó társulatok nemzetközi szemléjét, az idei aratóünnepséget, egy helytörténeti kiadvány megjelentetését és a bunyevác folklór országos népszerűsítését.

A telecskai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület 50 ezer dinárt kapott rendes tevékenységre és még 80 ezret programszervezésre. Az őrszállási Vladimir Nazor Horvát Művelődési Egyesület 90 ezer dináros tartományi támogatás fölött rendelkezhet, ami egy nemzetközi festőtábor, egy nyelvészeti program megszervezését segíti, valamint hozzájárul a horvátok kolonizálása 72. évfordulójának megünnepléséhez.

A Magyar Polgári Kaszinó, a bezdáni Közművelődési Közösség és a doroszlói Dunatáj Régiófejlesztési Egyesülés 100–100 ezer dinárra számíthat a költségvetési támogatásból.

Egyenként 80 ezer dinár jutott a bezdáni Fekete Erdő Egyesületnek két projektjére, az ugyancsak bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek, a béregi Silvije Strahimir Kranjčević Horvát Közművelődési Közösségnek, ez utóbbinak épületjavításra.

A bezdáni Pulzus Egyesület két projektjével 60 ezer dinárt nyert, és ennyit kapott a zombori Bunjevác Médiaközpont is, rendes tevékenységének finanszírozására. Az Urbánus Sokácok Egyesület két projektje összesen 50 ezer dináros támogatást kapott, a monostorszegi Bodrog Horvát Művelődési Egyesületnek pedig 40 ezer dinár áll majd rendelkezésére, amiből rendezvényt kíván szervezni, Összegyűltek a halászok és a zsiványok elnevezéssel.