2024. március 29., péntek

A lajkások az iskolában

A zentai állatvédők a közelmúltban kutyabemutatókkal hálálták meg a kisiskolások törődését

A zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete az elmúlt napokban egy igen érdekes gyermekfoglalkozással hálálta meg a November 11. iskola 1. c és 5. b osztályának, hogy adományaikkal hozzájárultak a civil szervezet által gondozott elcsatangolt vagy kicsapott ebek ellátásához. Pető Beáta, az egyesület alelnöke játékos, interaktív formában mesélt a kisdiákoknak arról, miképp kell gondozniuk négylábú házi kedvenceiket, hogyan viselkedjenek, ha az utcán szembetalálják magukat egy kóbor ebbel, kitért a kisállattartás alapjaira, a kutya-macska létszükségleteire, az ivartalanítás és a csipezés fontosságára, és a kutyák képzésével kapcsolatos tudnivalókat is megosztotta hálás közönségével.

A gyerekek persze vették a lapot, és mind az előadás, mind az azt követő bemutató alatt kérdésekkel halmozták el a Lajka aktivistáját.

Pető Beáta szerint sok felnőtt számára is példaértékű lehet, ahogyan ezek a fiatalok érdeklődnek az állatvédelem iránt, ezek a diákok odafigyelésből, emberségből már biztosan kitűnő bizonyítvánnyal zárták az iskolaévet.

Kutyás órákat már negyedik éve tartanak Zentán az iskolákban (kép: Horváth Zsolt)

Kutyás órákat már negyedik éve tartanak Zentán az iskolákban (kép: Horváth Zsolt)

A Lajka aktivistája napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Szerbiában az ilyen jellegű bemutatók nem szokványosak és elterjedtek, a zentai iskolákban viszont már negyedik éve tartanak úgynevezett kutyás órákat, s a gyerkőcök és a tanárok egyaránt örömmel fogadják őt és állandó társát, Pannát, a vizsgázott terápiás német juhászt.

Az összejövetelen szó volt arról is, miképp védhetjük kedvenceinket a nyári hőségben, s hogy a nyaralási időszakban hogyan gondozzuk, illetve utaztassuk kutyáinkat.

Ennek kapcsán elmondta, hogy a nyaralás megtervezése egy „kutyás” számára mindig azzal kezdődik, hogy eldöntse, magával viszi-e házi kedvencét az útra, hiszen egyre több lehetőség nyílik arra, hogy négylábú társunk is velünk tölthesse a szabadságot. Mind több szállás, étterem, kávézó és bevásárlóközpont van, ahol örömmel fogadják kedvenceinket.

– Amire a hosszabb utazás alkalmával és nyáron általában figyelni kell, az a házi kedvencek túlmelegedése. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kutyák nyáron sem tudják levetni magukról a „kabátjukat”, ezért fontos, hogy utazás közben is kapjanak vizet, s még rövid távon se szállítsuk őket az autónk zárt csomagtartójában, ez egyébként is törvénybe ütközik. Az ebet még rövid időre sem szabad az autóban hagyni, mert ez is könnyen az életébe kerülhet. Bármilyen meglepő, vannak kutyák, amelyek az emberekhez hasonlóan nehezen viselik az utazást. Nyáladzanak, émelyegnek és akár hánynak is, ezért az állatorvos előírásai alapján célszerű utazási tablettát adni nekik, s amennyiben hosszabb útra megyünk, házi kedvencük megszokott tápját is vigyük magunkkal, mert a kutyák is érzékenyek lehetnek a táplálék megváltozására. Ha mégis kénytelenek vagyunk otthon hagyni, gondoskodnunk kell arról, hogy valaki etesse, itassa és szükség szerint sétáltassa. Ezt célszerű olyan személyre bízni, akit a kutya ismer, illetve léteznek kutyapanziók is, ahol felügyelnek a kutyákra, amíg a gazdájuk nyaral – magyarázta Beáta.

A zentai állatvédők tevékenységére Németországban is felfigyeltek, és egy támogatójuk, Helmut Müller a közelmúltban meg is látogatta őket. Egy úgyszintén Németországban élő állatbarát segítségével vették fel vele a kapcsolatot, a német férfi örömmel vette pártfogásába a zentai állatvédőket, a Facebookon adománygyűjtésbe kezdett, amit a Lajka projekt nevű csoportban a zentaiak is végigkövethettek. Helmutnak nagy mennyiségű adományt sikerült összegyűjtenie a Lajka védencei számára. Rengeteg macska- és kutyatápot kaptak tőle, valamint féregtelenítőket, külsőparazita-irtókat, pórázokat, kutyaházat és még sok más egyebet. Az általa összegyűjtött anyagi támogatásból az állatvédőknek legalább részben sikerült rendezniük az állatorvosok és a tápszállítók irányába összegyűlt tartozásaikat.

Beáta elmondta, hogy a nyári időszakban a lehetőségeikhez mérten helyi rendezvényeken népszerűsítik az egyesületüket, és továbbra is arra törekednek, hogy otthont és felelős családot keressenek a védenceiknek.