2024. április 25., csütörtök

Közepes termésre van kilátás

Közép-Bácskában június végén kezdődhet a búza betakarítása, az árpa aratása pedig már egy hét múlva megkezdődhet. A Topolya közelében fekvő mintaparcelláknál a közelmúltban megrendezett kalászos fajtabemutatón elhangzottak alapján idén szerényebbek lesznek a hozamok, de kiemelkedően jó minőségű búzatermésre van kilátás.

(Kép: Tóth Péter)

(Kép: Tóth Péter)

A kalászosok már hagyományosnak számító idei évi fajtabemutatóján a szakemberek egyetértettek abban, hogy a hozamokat illetően sok függ az elkövetkező néhány hét időjárásától. Még egy kis csapadék jól jönne a kalászosokra, és ha nem lenne túl nagy szárazság és forróság, akkor kiváló minőségű sör- és takarmányárpát, valamint szintén kiváló minőségű kenyérgabonát arathatnának Közép-Bácska területén. A határszemlét követően a vegetáció jelenlegi állapotából azt a következtetést vonták le a szakemberek, hogy az árpa aratása június 20-a körül kezdődhet, a búzát pedig Péter-Pál környékén, azaz június utolsó napjaiban, illetve július elején lehet majd betakarítani.

Ez volt a sorrendben 51. kalászos fajtabemutató a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szervezésében. Ezzel a számmal valószínűleg egyedülálló országos rekordot is tartanak. Idén is, immár 19. alkalommal, takarmányborsó- és bükkönyfajtákat is megtekinthettek az érdeklődők. Újdonság, hogy idén először egy tönkölybúzafajtát is vetettek a mintaparcellák egyikén. A búzafajták ősének tekintett tönköly termesztésénél azonos agrotechnikát alkalmaztak, mint a többi fajtánál és a szintén újdonságnak számító hibrideknél. A tönkölybúza termesztésének már hagyománya van Topolya környékén. A belőle készült termékek azért egészségesek, mert a tönköly több fehérjét és több ásványi anyagot tartalmaz. A hozam tekintetében viszont elmarad a ma ismert és széles körben termesztett fajták mögött.

A tavalyi fajtabemutatón láthattak először hibrid búzákat is az érdekelődők. Az idén bemutatott hibridekről – Hyfi, Hywin, Hystar – a forgalmazó cég szakemberei elmondták, hogy a búzahibridekkel különösen nagy hozamokra lehet számítani a középkötött, a kötött, de még a lazább szerkezetű humuszos homoktalajokon is. A hozam általában eléri, kedvező körülmények között gyakran meg is haladja a 10 tonnát hektáronként. A vetőmag azonban jóval drágább, mint a hagyományos fajták esetében, és hibridről lévén szó, nem is vethető el többször. A vetőmagszükséglet ugyanakkor jóval kisebb. A hagyományos fajták esetében hektáronként 250–300 kilogramm kell az itteni körülmények közepette, a hibridek esetében viszont mindössze 70–90 kg/ha a szükséglet. A hibrid búzák nagy előnye, hogy erőteljesebb és a talajban mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerőt tudnak kifejteni. Ennek eredményeképp a tápanyag- és vízhasznosító képességük jócskán felülmúlja a hagyományos fajtákét. A bokrosodási hajlamnak köszönhetően pedig egy magról átlag hat kalászt nevelnek ki.

Fekecs József, a zentagunarasi Gazdakör elnöke szerint a napokban tapasztalt magas hőmérséklet nem tesz jót a gabonaféléknek, mert a kényszerérést serkenti. Ha folytatódik a nagy meleg, nem lesz meg az átlagos hektolitersúlya a búzának. Sajnos csupán 14-15 dináros felvásárlási árat emlegetnek az idén is. Az alacsony ár miatt a termelők egyre inkább felhagynak a búzatermesztéssel. Az árpa valamivel vonzóbb, a sörárpának általában magasabb a felvásárlási ára. Az utóbbi években jelentősen csökkent a búza vetésterülete, a földművesek inkább árpát termesztenek vagy a mind népszerűbb olajrepcét.