2024. április 20., szombat

Lezajlott a babfesztivál

Több mint 180 csapat nevezett be a Temerinben megtartott, hétvégi babfőző versenyre. Az utóbbi időben a babfesztivált a községi Idegenforgalmi Szervezet szervezi szponzorok támogatásával. A rendezvény fő védnöke az önkormányzat volt. A versenyre most is beneveztek a vállalatok, intézmények, vállalkozók, egyesületek és baráti társaságok. A nyolctagú csapatok főzőhelyet, sátrat, asztalt, két padot és ajándékokat kaptak.

A főzés tíz órakor kezdődött és 14 órakor ért véget. Közben a művelődési egyesületek, énekesek, zenészek és az ügyességi versenyek résztvevői szórakoztatták a közönséget. Délre egy nagy kondérban 3000 porció babgulyás is elkészült a látogatók részére. A fesztiválnak humanitárius jellege volt. Az önkéntes adományokat Jovana Drljača két és fél éves járeki kislány gyógykezelésére fordítják. A zsűrizést követően kihirdették a verseny eredményét. Közben a Bubi Ka& Krug Company együttes szórakoztatta a közönséget. A legjobbnak kijáró díjat, a mórahalmi kirándulást, valamint a Jovanović Keramika 50 ezer dináros vásárlásra jogosító vaucherét az FKL 4. csapata nyerte.

A rendezvényre látogatóknak számos egyéb látnivaló is volt bőven. Jelen voltak a kézművesek, virágkötők, cukrászok, akiknek kínálatából lehetett válogatni és vásárolni. Az esti zenei programban közönség elé lépett az 5+, a Dr. Frankenstein és a Neverne bebe együttes. A rendezvény tűzijátékkal zárult.

Míg rotyogott a bográcsokban, üstökben a bab, megkérdeztük a versenyzőket, hogyan készítik és szeretik-e a babot.

Tóth Tibor: – Fiatalokból áll a csapatunk, szeressük a kihívásokat, a társaságot, a bulit. Megyünk az első helyért, mind mindig, de majd meglátjuk mi lesz a végén. Saját elgondolásunk szerint sűrű babot főzünk, több liszttel, remélem ízlik majd. A szervezés tűrhető, megkaptunk mindent, ami a főzéshez kell.

Mészáros György: – Elsősorban a társaság miatt neveztünk be a versenyre. Most együtt tudunk lenni, mert különböző helyeken, városokban dolgozunk, jó a zene, a hangulat. Meg is mérkőzünk másokkal, és majd meglátjuk, milyen lesz az eredmény. Ha nyerünk, az nagy meglepetés lenne számunkra. Egyelőre csak annyit, hogy finom babot főzünk.

Góbor Mihály: – Még nem kezdtük el a főzést, de mindent előkészítettünk. Bablevest főzünk majd a bográcsban sok hússal, úgyhogy mire elkészül, igazi babgulyás lesz belőle. Ezt szeretjük és minden évben itt főzünk. Jó az idő, a sátor alatt italozás mellett a meleg is elviselhető.

Francia Borbála: – Csapatunk az I. helyi közösség kézimunkakörének tagjaiból alakult. Minden évben eljövünk és középérésű babot főzünk, amely nem nagyon fő szét, így szereti a társaság. Közösen adtuk össze a bográcsba valót, közösen is főzünk és majd közösen is fogyasztjuk el, miközben elbeszélgetünk. Szívesen megvendégeljük a sátrunkba betérőket.

Tóth Béla: – Az Iparosok és Vállalkozók Egyesületének csapatát képviselem. Hagyományos babot főzünk, amilyent a legtöbb temerini családban készítenek. Több éves tapasztalatunk van már, mert eddig minden babfőző versenyen részt vettünk. Egy évben eredményt is elértünk, harmadikak voltunk. Remélem, hogy az eredmény most is jó lesz majd.