2024. április 23., kedd

Három új busszal gyarapszik a Subotica-trans

A várossal kötött megállapodásnak köszönhetők a beruházások

A közelmúltban három új autóbusz (egy városi szólóbusz, egy csuklós és egy városközi-peremvárosi busz) vásárlásáról írt alá szerződést a Subotica-trans utasforgalmi közvállalat a zimonyi Ikarbus Rt. vállalattal. A beruházásokról a Subotica-trans igazgatójával, Aleksandar Aleksićtyel beszélgettünk.

– Legutóbb 2011-ben vásároltunk Neobus-Universo VT típusú új autóbuszt. Vállalatunk törekszik hazai gyártmányú autóbuszokat vásárolni, a géppark későbbi könnyebb karbantartása végett. A napokban három új autóbusz vásárlásáról írtunk alá szerződést a zimonyi Ikarbus Rt. vállalattal. Ezek az autóbuszok a legfrekventáltabb városi és peremvárosi útvonalakon fognak közlekedni, valamint a Kisbajmoki ipari parkban dolgozók és diákok szállítására tervezzük használni őket. A beruházás értéke 72 949 000 dinár, ebből Szabadka város 23 750 000 dinárral járult hozzá a buszvásárláshoz. A városi, valamint a csuklós autóbusz leszállítása öt hónap múlva, a városi-peremvárosi autóbusz átadása pedig év végéig esedékes. Az új autóbuszok alacsony padlósak, klímával felszereltek, a mozgáskorlátozott személyek részére sorompóval vannak ellátva. Az idén ünnepli vállalatunk fennállásának 120. évfordulóját, az évfordulót az új buszok átvételekor szeretnénk megünnepelni – mondta a Subotica-trans igazgatója.

A jelenlegi géppark 89 autóbuszból áll, vannak húsz évnél idősebb autóbuszok is. Az igazgató többek között elmondta, az Ikarbus megfelelő áron, elfogadható minőségű buszokat gyárt, emiatt is esett a választásuk erre a gyártóra.

A géppark 89 autóbuszból áll (Fotó: Gergely Árpád)

A géppark 89 autóbuszból áll (Fotó: Gergely Árpád)

Aleksandar Aleksić három éve áll a Subotica-trans élén, az elmúlt időszakról így vall:

– Három évvel ezelőtt, amikor a vállalatba érkeztem, először a pénzügyekre vonatkozó terveket kellett kidolgozni. Az előző városvezetés késett a számunkra előirányzott pénz kifizetésével, amikor az előző polgármester átadta tisztségét, a város mintegy hatvanmillió dinárral tartozott a Subotica-transnak, ez is volt az egyik oka, hogy előbb nem tudtunk új autóbuszokat vásárolni. Az új felelősségteljes városvezetésnek köszönhetően a múlt év közepétől szukcesszíven csökkentették a város adósságát felénk, és most már teljesen kiegyenlítették a tartozásukat, többek között ennek köszönhetjük az új autóbuszok vásárlását is. A várossal megállapodást írtunk alá, amely értelmében havonta meghatározott, célirányos pénzeszközöket kapunk. Pontosan tudni mennyi pénzt folyósítanak a diákok utaztatására, a nyugdíjasok ingyenes bérleteire, a társadalmilag hasznos, de gazdaságilag nem rentábilis, leggyakrabban a peremvárosi vonalak fenntartására – nyilatkozta az igazgató.

Pillanatnyilag 327 dolgozója van a vállalatnak, de ez a szám változó. Sajnos sok buszsofőr továbbra is külföldre költözik, emiatt ideiglenes és alkalmi munkák kategóriában a vállalat nyugdíjas sofőröket is kénytelen foglalkoztatni.

– Hiszem, hogy a Subotica-trans az első utasszállító közvállalat a térségben, amely a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában szereplő öt munkanélküli személyt buszsofőrnek képez ki a vállalat költségén. Szerencsére pénzügyileg kicsit utolértük magunkat, ugyanis az elmúlt évtizedben semmiféle beruházást nem tudtuk megvalósítani, mint például a vállalat udvarában az utak rekonstrukciója, vagy az épületek javítása. Jelenleg a Remont részleg 1800 négyzetméteres tetőszerkezetének a felújítása van folyamatban, ennek értéke tízmillió dinár. Az igazgatósági épületen is egyenes a tető, több helyen beázik, ezt a problémát is meg kell oldani. Sajnos az elmúlt évtizedben nagyon kevés beruházás történt, mind az infrastruktúrába, mind a járművekbe – mondta az igazgató.

A cégben dolgozók átlagfizetése 41 800 dinár. Tavaly a sofőrök munkabeszüntetést is terveztek, mert rengeteg túlórájuk volt, amit egy törvényrendelkezés miatt nem tudtak nekik kifizetni, ez a probléma azonban még a múlt évben megoldódott. Az illetékes minisztériumtól zöld fényt kaptak a túlórák kifizetésére, ugyanis a legtöbb túlóra a migránsok szállítása során szaporodott össze.

– A Subotica-trans közvállalat a város területén több egyesülettel is jó együttműködést ápol. A vakok és gyengén látók egyesületével történő együttműködésnek köszönhetően született meg a Braille-írással készült városi és városközi járatok menetrendje. A Braille-írással készült menetrendet a központi buszállomáson, valamint az egyesületben vehetik át ingyenesen a vakok és gyengén látók – mondta Aleksandar Aleksić.