2024. március 28., csütörtök

A szecesszió ünnepe

Június 10-e a szecesszió világnapja, ebből az alkalomból csütörtöktől szombatig háromnapos rendezvénysorozatra kerül sor Szabadkán. Az idén ötödik alkalommal megrendezendő műsorsorozat szervezői a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a Kortárs Galéria, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény, és Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete. Az eseményt bejelentő keddi sajtótájékoztatón a programot Bognár Irén, a Szabadkai Városi Könyvtár munkatársa, Ljubica Vuković Dulić művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum kurátora, Ninkov K. Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum tanácsosa, valamint a Községközi Műemlékvédelmi Intézet képviseletében Neda Džamić művészettörténész ismertette.

Bognár Irén, Ljubica Vuković Dulić, Ninkov K. Olga és Neda Džamić (Fotó: Lukács Melinda)

Bognár Irén, Ljubica Vuković Dulić, Ninkov K. Olga és Neda Džamić (Fotó: Lukács Melinda)

Csütörtöktől a Szabadkai Városi Könyvtár katalógustermében Rajzok Csáth Géza naplójából címmel kiállítás tekinthető meg, míg a gyermekosztály kirakatában szecesszió tematikájú könyvek lesznek kiállítva. A Kortárs Galériában 19 órakor Mit jelent nekünk a szecesszió? témára beszélgetésre kerül sor. A résztvevők Gordana Prčić Vujnović építész, dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, Branka Banjanin, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének szakmunkatársa, Vladimir Džamić művészettörténész és Nela Tonković művészettörténész, a Kortárs Galéria igazgatója lesznek.

Pénteken a városháza tornya alatti emléktárgyboltban 11 órakor megnyílik a szabadkai Politechnikai Iskola diákjainak kiállítása, 12-kor pedig látogatást lehet tenni a városháza kilátójába. A Szabadkai Városi Múzeumban 19 órakor a szecesszióról, a női motívumokról és az édességekről tart kóstolóval egybekötött előadást Tamara Ognjević művészettörténész, író és gasztroheritológus, míg 20 órától a múzeum udvarán visszatekinthetünk az eddigi szecessziós világnap szabadkai műsoraira.

Szombaton a gyermekek, 4-től 10 éves korig, a Világítsd meg a szecessziót című magyar és szerb nyelvű műhelymunkán vehetnek részt, amely során szecessziós díszítésű lámpásokat, lampionokat készíthetnek. Találkozó a városháza előtt 10 órakor, rövid terepszemle után pedig a foglalkozás a Városi Múzeumban folytatódik. A program a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény, a Szabadkai Városi Múzeum és az EduProF Egyesület közreműködésével jön létre. A műhelymunkára ajánlatos jelentkezni az udruzenjeeduprof@gmail.com címen. Ezen a napon 12-kor a múzeum vendégei lesznek a Matko Vuković Általános Iskola tanulói. Ugyancsak szombaton, 17 órakor és 18.30-kor a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet szervezésében lehetőség nyílik a restaurálás alatt álló szabadkai Zsinagóga megtekintésére. Az épületet kívül és belülről a restaurálási folyamatokat felügyelő Gordana Prčić Vujnović, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet építésze, Vladimir Džamić, a Belgrádban székelő Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet művészettörténésze, valamint Fehér Andrea, az építési terület vezetője mutatja be. Az érdeklődők jelentkezését a visitsusynagogue@gmail.com címre várják.

A fent említett műsorokra a belépés díjtalan. A rendezvénysorozat szervezői arra is felhívták a figyelmet, hogy ezekben a napokban vetítik az Eurocinema moziban A táncosnő című, Loïe Fullerról szóló életrajzi filmet, amely azért is jelentős, mert Loïe Fuller számos szecessziós művészt ihletett meg.