2024. április 20., szombat

Kishegyes községé lett a legszebb stand

Sikeresnek ítélték meg a vásárt a vártnál alacsonyabb látogatottság ellenére is

Szombaton lezárult a 11. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár, melynek keretében mintegy 1400 négyzetméteren hét ország több mint kétszáz kiállítója vett részt. A Sportcsarnokon belül és kívül felállított mintegy ötven standon a legkülönfélébb termékekkel, szolgáltatásokkal és színes turisztikai ajánlatokkal találkozhattak mindazok, akik megtekintették a rendezvényt, mely egyben lehetőséget adott a vásárlására, a kiállítók közötti partneri kapcsolatok kialakítására és üzletkötésre, a záró napon pedig kisorsolták a Kujundžić Kisipari Műhely által felajánlott főnyereményt, egy elektromos cserépkályhát, amit Juhász András nyert meg.

Az idei vásár témája a turizmus volt, így a szervezők igyekeztek olyan kiállítókat hívni, akiknek munkája valamilyen formában kapcsolódik a turizmushoz, így Szabadka néhány testvérvárosa és a Szabadka környéki önkormányzatok is elsősorban turisztikai ajánlattal érkeztek, de számos egyéb termék és szolgáltatás is bemutatásra került a vállalkozások és egyesületek által.

Karlo Rumenjaković, a Szabadkai Piacok Közvállalat munkatársa elmondta, az idei vásár sikerességében nem maradt el az előző évektől, ugyanakkor az érdeklődés kisebb volt az előző évekhez képest.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az idén kevesebb látogatója volt a vásárnak, mint az elmúlt években, nagyjából 2500–3000 ember tekintette meg a vásárt, de pontos számot még nem tudok mondani, mint ahogy azt sem, hogy Szabadkán kívül melyik másik városokból érkeztek még látogatók, hiszen az adatok feldolgozás alatt állnak, így át kell még számolnunk és néznünk a kitöltött nyereményszelvényeket – mondta Karlo Rumenjaković.

Habár a háromnapos rendezvényre ezúttal is ingyenes volt a belépő, és egy gazdag nyeremény várt kisorsolásra, mégis kevesebben tekintették meg a vásárt a vártnál. Az általános tapasztalat, hogy ha egy rendezvény nem a városközpontban zajlik, kevesebb embert lehet megmozgatni, de valószínűleg közrejátszott az a tény is, hogy a három napból kettő munkanap volt, így az emberek nem érkeztek megtekinteni a vásárt, és igencsak meleg volt, így a délelőtti látogatottság hosszú órákra visszaesett, majd délután öt óra után egészen zárásig szinte megduplázódott az aznapi látogatók száma.

– A kiállítók körében készített felmérés alapján a résztvevők a szervezőcsapatról, a jelen lévő személyzet munkájáról, a rendezvény technikai felépítésről, a hangulatról dicsérően nyilatkoztak, és az idén is tudtak egyesek értékesíteni, másoknak pedig sikerült üzletet kötniük más cégekkel. Viszont a kiállítók is sokkal nagyobb érdeklődésre számítottak, így elsősorban az alacsony látogatottságra panaszkodtak, és persze a klimatizációra, mely már évek óta olyan probléma, amit nem igazán tudunk megoldani, hiszen a Sportcsarnoknak nem megfelelő a felépítése, mely alkalmassá tenné egy ilyen jellegű kiállítás megszervezésére, így sajnos a nagy melegben nem tudjuk kellő mértékben lehűteni a csarnokot, de ezt leszámítva pozitívan véleményezték a rendezvényt – mondta még el a közvállalat munkatársa.

A zárónapon nem csak a főnyereményt sorsolták ki, hanem a standok is díjazásra kerültek. Az idén a legszebb stand kategóriájában az első helyet Kishegyes község kapta, második megosztott helyet a Kujundžić Kisipari Műhely és Nagybecskerek Turisztikai Szervezete szerezte meg, a harmadik helyet pedig a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, illetve a Valjevói Körzeti Gazdasági Kamarának ítélte oda a zsűri, illetve további három különdíjat is kiosztott, amit a svédországi Sandviken önkormányzata, Kiskunhalas önkormányzata és a Banstolka Falusi Turisztikai Háztartás kapta, míg az édesipari termékek kategóriájában a magyarországi Happy Chocolates factory Zrt. kapta az elismerést.