2024. április 20., szombat

Egy hét a kínai kultúra jegyében

A szabadkai Szabadegyetem és a Kínai Népköztársaság nagykövetségének közös szervezésében hétfőn a Szabadegyetem galériájában megkezdődött a kínai kultúra hete. A megnyitón Xu Hong, a kínai nagykövetség művelődési tanácsadója, valamint Miroslava Babić, a város kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa üdvözölte az egybegyűlteket.

A kínai kultúra hetének megnyitóján (Fotó: Gergely Árpád)

A kínai kultúra hetének megnyitóján (Fotó: Gergely Árpád)

– A kiállítás témája a Tavaszi fesztivál, ami egyike a legjelentősebb kínai ünnepeknek, és csodaszép színes fényképeken mutatja be a mintegy négyezer éves fesztivált, ami a kínai nép szokásairól, valamint magának a fesztiválnak a megünnepléséről árulkodik – mondta Miroslava Babić.

Xu Hong, a kínai nagykövetség művelődési tanácsadója megköszönte az együttműködést a Szabadegyetemnek, majd elmondta, hogy a bemutatásra kerülő filmek is hűen ábrázolják szokásvilágukat, kultúrájukat, történelmüket, és ezáltal a közönség is jobban megismerheti a kínai népet.

Hétfőtől vasárnapig, azaz június 5-től 11-ig a rendezvény keretében az érdeklődők a Szabadegyetemen megtekinthetnek egy, a kínai újévhez kapcsolódó kiállítást, az Eurocinema moziban pedig hétfőtől péntekig mindennap 17 órai kezdettel levetítenek egy-egy kínai filmalkotást. A belépő a kiállításra és a filmvetítésre is ingyenes.