2024. április 20., szombat

Huszonöt helyszínre látogat el a Tanyaszínház

Június végén kezdődnek a próbák, a kavillói székhely épül-szépül

Nagy erőkkel folyik a munka a Tanyaszínház kavillói székhelyén. Mint ahogy már korábban írtunk róla, a magyar állam 65 millió forintos támogatásából épül a Tanyaszínház székhelye, amely Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke elmondása szerint egyfajta művésztelep lesz.

– A múzeum, a konyha, a vendégház, a nézőtéri fülke tető alatt van, a régi épület teteje fel van újítva, zajlik a belső malterozás, külső szigetelés, megérkeztek a csempék, amelyeknek helyükre kell kerülniük, a hátsó toalettet elbontottuk. Ezerrel megy a munka. Az idő szűkös, de a próbák kezdésére, ami június végét jelenti, szeretnénk a munkálatok nagy részét elvégezni. A bemutatóig, július 22-ig pedig az udvart is rendbe akarjuk tenni. Tervben van, hogy július 2-án egy nagyszabású munkaakciót szervezzünk, amelyben részt venni szívesen látunk bárkit majd a faluból, a környékéről, aki úgy gondolja, hogy segítene nekünk. Persze estefelé majd egy bográcsossal megünnepeljük, hogy rendbe tettük az udvart. A korábbi években szerveztünk már hasonlót, és pozitívak a tapasztalataink. Ennek a színháznak volt 40 éve meg félmillió nézője. Ez nem csak a mi színházunk. Ez azoké, is, akik megnézik az előadásokat. Mi, az alkotók is alkatrészei vagyunk, de a nézők is fontos alkatrészei ennek a gépezetnek – mondta el Magyar Attila.

A Képzelt beteg című előadás próbái június végén kezdődnek. A rendező, Radoslav Milenković már foglalkozik a történettel, hamarosan nyilvánosságra kerül a szereposztás is, és az idei körút 25 helyszíne is. Idén is 25–30 ember fog dolgozni az előadás elkészítésében.

– Részemről persze nagy a kapkodás, mert sok a munka, de úgy néz ki, minden időben a helyére kerül. A bemutatón jó pár meglepetéssel készülünk. Kiállítás, koncert, eszem-iszom… Reméljük, hogy méltó módon ünnepeljük meg a 40. születésnapot. Július 19-én kezdünk el játszani, a hivatalos bemutató Kavillón július 22-én lesz. Augusztus 15-vel zárul a körút. Az, hogy hol játszunk, több mindentől is függ. Vajdaságban háromszor annyi helység van, mint ahova el tudunk jutni. Kicsit muszáj „vetésforgót” is csinálni, attól is függ, hogy melyik önkormányzat fogad vagy nem fogad minket – hallottuk a Tanyaszínház elnökétől.

A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság idén nem hagyott jóvá támogatást az előadás elkészítésére. De nem támogatta a Tanyaszínházat tavaly sem. Az előadás létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, valamint az önkormányzatok, ahová ellátogat a Tanyaszínház, és nem utolsósorban maguk a nézők, akik az előadás végén a kalapba dobhatják az önkéntes adományaikat.