2024. március 29., péntek

Két koronázási ünnepséget is tartanak idén Pozsonyban

Két, egymással konkuráló rendezvénysorozattal is megemlékeznek júniusban Pozsonyban a magyar királyok, királynők és királynék egykoron ott zajló koronázásáról. A szokatlan helyzet oka, hogy a hagyományos koronázási rendezvényt a fővárosi önkormányzat idén nem támogatja, és annak időpontját megelőzve saját programot szervezett.

A Koronázási Pozsony nevű civil szervezet 2002 óta június utolsó hétvégéjén – Mária Terézia 1741. június 25-ei megkoronázásának időpontjára emlékezve – minden évben megrendezi háromnapos koronázási ünnepségsorozatát. A rendezvénynek az annak idején Pozsonyban megkoronázott 18 magyar király, királynő és királyné újrakoronázása a központi eleme, csupán a koronás fő személye változik évről évre. Az ünnepség Pozsony legsikeresebb nyári kulturális rendezvényének számít, közel százezer látogatót vonz a városba.

Miroslav Vetrík, a rendezvény fő szervezője az ünnepség hétfői programismertető sajtótájékoztatóján elmondta: rendezvényükkel csaknem egy időben egy másik koronázási ünnepség is lesz Pozsonyban, ezt a hagyományos rendezvény támogatásától elálló fővárosi önkormányzat szervezi.

A Koronázási Ünnepség szervezői, akiknek kizárólagos szervezési jogát egy korábbi szerződés is rögzíti, bírósághoz fordultak az „egyértelmű törvénysértés” miatt, megelőző intézkedésként az önkormányzat rendezvényének felfüggesztését kérték, és azonnali tárgyalásra szólították fel a fővárost, amely eddig erre nem reagált. Bár nehéz megbecsülni, hogy az ügyben mikorra hozhat döntést a bíróság, aligha feltételezhető, hogy erre sor kerülne a hétvégéig, amikorra a főváros egyhetes rendezvényének kezdetét tervezik.

A Koronázási Ünnepséget az előző évadokban 30 ezer euróval (9,2 millió forinttal), az összköltségek csaknem felével támogatta a főváros – mondta el az MTI kérdésére Vetrík, aki szerint bár ezt az összeget nem sikerült pótolni, rendezvényüket megtartják.

A sok kísérőrendezvénnyel – köztük ökörsütéssel, borfesztivállal, koronázási piaccal és egyebekkel – tarkított hagyományos koronázási ünnepségre június 23. és 25. között kerül sor, magát az „újrakoronázást” szombaton fél kettőtől tartják a pozsonyi jezsuita templomban, ahol ezúttal Mária Terézia édesanyjának, Erzsébet-Krisztina királynénak a koronázását elevenítik fel. A rendezvény részletes programja a www.korunovacie.sk honlapon érhető el.

A fővárosi önkormányzat koronázási rendezvénysorozata június 10-én kezdődik, részletes programja a www.bratislava.sk honlapon érhető el. Az egy héten át tartó rendezvény keretében egyebek mellett történelmi városnéző séták, kiállítások, koncertek lesznek. A főváros rendezvényén Mária Terézia „újrakoronázását” játsszák el június 17-én este hat órától a Duna ligetfalui oldalán lévő Tyrs rakparton.