2024. március 29., péntek

A politikai egyensúly megőrzése a cél

A VMSZ tisztségviselőivel egyeztetett a szerb államfő

A leendő kormányalakítás kapcsán tart egyeztetéseket a nap folyamán Aleksandar Vučić köztársasági elnök, aki koradélután a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőit, Pásztor István elnököt, Pásztor Bálint köztársasági frakcióvezetőt és Kovács Elvira képviselőt is fogadta.

Aleksandar Vučić a VMSZ tisztségviselőivel (Ótos András fotója)

Aleksandar Vučić a VMSZ tisztségviselőivel (Ótos András fotója)

A találkozó után adott nyilatkozatában Pásztor István annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Vučić egyáltalán nincs könnyű helyzetben, és politikai nyomásnak van kitéve a leendő kormányalakító megválasztása kapcsán.

Pásztor arról számolt be, hogy a VMSZ tagjai a politikai stabilitás megőrzése mellett szálltak síkra, többek között emiatt támogatták a Szerb Haladó Párt jelöltjét a lezajlott elnökválasztás kampányában is, és hozzátette, a Vajdasági Magyar Szövetség számára a leendő kormányalakító megválasztása nem személyi kérdés, hanem a politikai egyensúly megőrzésének a tétje.

A megbeszélésen felmerült a Vajdaságot érintő jogszabályok (hatásköri és finanszírozási törvény) meghozásának, továbbá a nemzeti tanácsok illetékességét szabályozó előírások meghozásának a fontossága.

A találkozón az alkotmánymódosítás Szerbia előtt álló feladatáról is szó esett.

Pásztor István nyilatkozatot ad (Ótos András fotója)

Pásztor István nyilatkozatot ad (Ótos András fotója)

A Magyar Szó kérdésére válaszolva a pártelnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a nehéz helyzet és a politikai pártoktól származó legkülönfélébb ötletek ellenére Vučićnak sikerül majd kijelölnie határidőn belül a kormányalakítót, s így Szerbiában nem kell rendkívüli választásokra számítani.

Pásztor továbbá kifejezte készségét a Haladókkal való együttműködés folytatása, és a koalíciós szerződés pontjainak további megvalósítása iránt.