2024. április 24., szerda

Büntetés áldással

Nem szabad Darwin evolúciós elméletének védelmére kelni

A Večernje Novosti belgrádi napilap értesülései szerint Irinej pátriárka megbüntette a Belgrádi Egyetem Teológiai Karának azon tanárait és tanársegédjeit, akik a hírhedt, Darwin evolúciós elmélete ellen összeállított beadvány ellen emelték fel hangjukat.

Bár a pátriárka hivatalában nem erősítették meg a hírt, a Szerb Pravoszláv Egyház első embere a szóban forgó egyetemi tanárokat és tanársegédeket állítólag eltiltotta a parókiai szolgálattól és megvonta tőlük bizonyos tisztségeiket. Miután közzétették a 165 tanár, tudós, kutató, akadémikus és közéleti személyiség aláírásával ellátott, evolúciós elmélet ellenes beadványt, a Teológiai Kar tanárainak egy részre írásos formában fejezte ki abbéli véleményét, hogy Darwin elméletének tudományos szempontból egyelőre nincsen alternatívája.

A május elején közzé tett petíció aláírói szerint a szerbiai oktatásügyben egyre aggasztóbb méreteket ölt a neodarwinizmus, azaz a modern evolúciós szintézis. Az aláírók szerint mindezért az ateistákat és a globalistákat lehet hibáztatni.

– A globalisták és az ateisták napjainkban a legbefolyásosabb tisztségeket töltik be világszerte. Személyes érdekeik és globalizációs céljaik okán egyre jobban elmélyítik a szóban forgó elméletet és pénzelik az elmélet népszerűsítőit. A világban mind több ismert és elismert tudós helyezkedik arra az álláspontra, hogy az evolúciós elmélet tudományosan bizonyíthatatlan hipotézis – áll a kezdeményezésben.

Az aláírók, akik között több tíz egyetemi tanár, tudományok doktora, magiszter, szakorvos, mérnök, középiskolai tanár, filozófus, szociológus, bölcsész, jogász, újságíró, közgazdász és öt egyházi személy is van, nem csak az általános iskolák tantervéből, hanem a középiskolaiból és az egyetemiből is törölnék Darwin elméletét.