2024. április 19., péntek

A vádlottak nem értik a vádat

Újratárgyalják az amerikai nagykövetségen történt gyújtogatás ügyét

Harmadik nekifutással tárgyalják újra az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségén történt gyújtogatás ügyét a Belgrádi Felső Bíróságon. Az újratárgyalást tegnap kezdték, amikor is a tárgyalást kettéválasztották, ugyanis az egyik vádlott, Dejan Vučković beteg, míg Dragan Marinkovot nem engedték be a tárgyalóterembe, mert úgy ítélték meg, nem viselt a tárgyaláshoz illő öltözéket.

Az ügy újratárgyalására azért került sor, mert a Fellebbviteli Bíróság a vádat érthetetlennek és ellentmondásosnak ítélte meg, így 2016ban megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, ami alapján a vádlottaknak a közbiztonság súlyos veszélyeztetése miatt 6–10 hónap börtönbüntetést kellett volna letölteniük. Tegnap került sor az ügy újratárgyalására. A bírósági tárgyalás első időpontja februárban volt, akkor a védőügyvédek miatt, májusban pedig a vádlottak betegsége miatt tűztek ki új tárgyalási időpontot.

Az amerikai nagykövetségen történt gyújtogatással hét férfit vádolnak: Dejan Vučkovićot, Đorđe Tomint, Milan Tomast, Nikola Kosanovićot, Marko Novitovićot, Filip Backovićot és Dragan Marinkovot. A vád szerint súlyosan veszélybe sodorták a közbiztonságot, ugyanakkor részesei voltak azoknak, akik kövekkel és fáklyákkal dobálták meg a nagykövetséget, ami után tűz ütött ki az épületben, és egy személy, az újvidéki Zoran Vujović életét vesztette.

A tárgyaláson a teremben tartózkodó 5 vádlott mindegyike kijelentette, hogy a vád értelmetlen és pontatlan, így nem tudni milyen bűncselekménnyel vádolják őket. Azt állították, nem dobtak sem köveket, sem fáklyákat a nagykövetségre, vagyis nem okoztak kárt, sem tüzet az épületben.

A tárgyalás július 21-én folytatódik, ha Marinkov és Vučković jelen lesz a tárgyaláson. Ekkor olvassák majd fel az írásos bizonyítékokat ellenük, illetve a szemtanúk vallomásait.

Az ügy kapcsán, a Belgrádi Felső Bíróság három évvel ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett, hogy feltárja a Kosovo je Srbija (Koszovó Szerbia) tüntetés helyszínének biztosításánál (ami után megtámadták az amerikai nagykövetség valamikori épületét is), a rendőrség milyen mulasztást követett el