2024. március 29., péntek

Az innováció a fejlődés útja

Kína partnerként tekint Szerbiára az Egy övezet, egy út gazdasági projektum megvalósításában

Az innováció a legerősebb meghajtó erő a fejlesztésben. Az innováció elve vezeti Kína gazdaságát. A szerb emberek pedig rendelkeznek innovatív szellemmel – hangzott el azon a nemzetközi tanácskozáson, amelyet az Egy övezet, egy út (Új Selyemút) elnevezésű projektum keretében szerveztek Belgrádban, és amely célja a Kína és Szerbia közötti együttműködési lehetőségek feltárása volt.

Deng Chundong, a Kínai Egyetem Marxista Karának elnöke kiemelte, a Társadalmi Tudományok Kínai Egyeteme, illetve az Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézete, valamint a belgrádi kínai–szerb kulturális cserével foglalkozó társaság által szervezett nemzetközi fórumra Kína több mint negyven képviselője érkezett, ezzel is rámutatva arra, hogy fontosnak tartják Szerbia szerepét a projektum megvalósításában. Chundong kiemelte, a kínai nép több szempontból is ragaszkodik Belgrádhoz és Szerbiához, egyrészt Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság egykori vezetőjének és Josip Broz Titó, Jugoszlávia elnökének barátsága, valamint a népek barátságának köszönhetően ma is jó viszonyt ápol Kína Szerbiával, annak ellenére, hogy politikai szempontból az ország megváltozott. Ma Szerbia területén sok kínai él, ugyanakkor rámutatott a két nép közös veszteségeire is. Mint mondta, Kína büszkesége is sérült az 1999-es NATO bombázásokban, amikor a belgrádi kínai nagykövetséget is bombatámadás érte. Mindez azonban elősegítette, hogy a barátság fennmaradjon a két ország között, amit ma számos gazdasági együttműködéssel magasabb szintre tudtak emelni.

Ivana Sekeruš, az Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója felszólalásában elmondta, számos jelentős infrastrukturális beruházás áll előttünk, illetve a vasút felújítása és több gazdasági beruházásra is sor kerül, ám a kulturális értékek cseréjével még több értelmet kap a két nép együttműködése.

Ivan Đoković Vajdaság kormányának alelnöke, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is úgy vélekedett, számos gazdasági és kulturális együttműködésre van lehetőség. Ő Szerbiát az Egy övezet, egy út projektumon belül kulcsfontosságú országként nevezte meg. A projektum keretében – amely jelentős gazdasági és kereskedelmi projektum, és amely összeköti majd keletet nyugattal –, Kína kész jelentős összegeket beruházni Szerbiában a közúti és a vasúti infrastruktúra felújításába, valamint az áruszállításra, a kikötők megépítésére és az ipari parkok kiépítésébe is. Kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia és Kína együttműködése nemcsak gazdasági és kulturális alapokon nyugszik, hanem kimagasló a politikai kapcsolatok fenntartása is.

A fórum során a kínai felszólalók rámutattak arra, hogy a kínai társadalom ráébredt, ha fejlődni szeretnének, nyitniuk kell az európai és az amerikai kultúra irányában, annak ellenére, hogy két teljesen különböző kultúráról van szó. A fejlődés középpontjába pedig a korszerűsítést, az innovációt, az innovatív értékeket helyezték.