2024. április 20., szombat

Az idén elkészül az újvidéki híd

A 10-es közúti folyosó építését viszont aligha fejezik be az év végéig

Október végére vagy november elejére befejezik Újvidéknél az egykori Žeželj-híd helyére kerülő új híd építését – jelentette be tegnap Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter. A munkálatok menetét vele együtt megtekinti majd a hamarosan Szerbiába érkező Johannes Hahn európai bővítési biztos is. A miniszter szavai szerint a hídépítés két és fél évvel ezelőtt mozdult el a holtpontról, amikor ő vette át a szaktárca irányítását.
– Akkor álltak a munkálatok, sem pénz, sem kivitelező nem volt. Találtunk pénzt, a hidat közösen finanszírozza Vajdaság, a köztársasági kormány és az Európai Unió. Arra számítok, hogy őszre meglesz az új híd – mondta a miniszter. Stratégiai fontosságúnak tartja a projektumot, hiszen, mint emlékeztetett rá, a híd a Belgrád–Budapest vasútvonal részét képezi, ezenkívül közúti közlekedésre és kerékpáros forgalomra is szolgál.

A miniszter rossz hírrel is szolgált: Az idén valószínűleg nem fejezik be a 10-es közúti folyosó építését.

– Pillanatnyilag nem tudom pontosan megmondani, mikor fejezzük be a 10-es korridort, de azt gondolom, hogy az idén nem. Felmerültek ugyanis bizonyos problémák, akárcsak a 11-es közlekedési folyosó esetében. Több „kritikus útszakasz” van, a késés okai „objektív és szubjektív természetűek” – fogalmazott Mihajlović. Hozzáfűzte, hogy havonta legkevesebb egyszer tanácskozik a Szerbiai Korridorok és a Szerbiai Utak Közvállalat képviselőivel, hogy azonnal megoldják a menet közben felmerülő problémákat.

A közvállalati vezetőkkel, Zoran Babićtyal és Zoran Drobnjakkal való tegnapi megbeszélés után Mihajlović az újságírókkal közölte: azt kérte tárgyalópartnereitől, hogy juttassák el neki a 10-es és a 11-es forgalmi folyosó minden egyes szakasza kiépítésének pontos ütemtervét. Jelentést vár a késések okairól, különösen a „nem objektív” okokról.

MIÉRT MEGBÍZOTT IGAZGATÓK?

Zoran Babić, a Szerbiai Korridorok Közvállalat megbízott igazgatója, aki ilyen minőségben először szólt az újságírókhoz, azt mondta, hasznosnak tartja a minisztériummal való napi szintű kommunikációt, hogy a legrövidebb időn belül elhárítsák az akadályokat. Nem híve a hangzatos, nagy bejelentéseknek, inkább egy-egy szakasz befejezésekor érdemes a nyilvánosság elé lépni.

Mihajlović megdicsérte Babićot. Mint mondta, minden eddigi igazgató örökké másokat hibáztatott: a felügyelőséget, a tervezőket, a minisztériumot, az államot… Babićtól ilyesmit sohasem hallott. A miniszter egyébként közölte, hogy Zoran Babić, a Szerbiai Korridorok megbízott igazgatója befagyasztotta pártbeli funkcióját, Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat megbízott igazgatója pedig soha nem is volt párttag. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért megbízott igazgatók vezetik ezeket a közvállalatokat, a tárcavezető azt mondta: az építési, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési kérdésekkel foglalkozó minisztérium nem illetékes a pályázatok kiírásában. Az állami cégek igazgatóinak megválasztására vonatkozó pályázatokat a Gazdasági Minisztérium írja ki. Számára az a legfontosabb, hogy a korridorok és utak építéséért felelős igazgatók szorgalmasak legyenek és eredményt tudjanak felmutatni.

ÉRDEK AZ INFRASTRUKTURÁLIS PROJEKTUM

Mihajlović kitért arra is, hogy július 12-én Triesztben tartják a nyugat-balkáni országok találkozóját, ezek között pedig Szerbia központi helyet foglal el.

– Az az érdekünk, hogy minden infrastrukturális projektumunk működjön: a Niš–Merdare–Priština autópálya, a Niš–Dimitrovgrad vasútvonal és a 11-es korridor, amely a Crna Gorával való közúti kapcsolatot szolgálja – mondta, majd kiemelte, hogy Szerbia mindent előkészített ahhoz, hogy megnyissák a közlekedésre vonatkozó 14-es és a 21-es uniós tárgyalási fejezetet. A tervek szerint egyébként Johannes Hahn várhatóan 96 millió euró értékű megállapodást ír alá Jadranka Joksimović integráció ügyi miniszterrel. A pénz egy részét a közlekedésbiztonsági infrastruktúrára fordíthatjuk.