2024. április 18., csütörtök
VILÁGBANK

Az idén három százalékot gyarapodhat a gazdaság

Szerbiában az idei évi gazdasági növekedés eléri a háromszázalékos szintet, jövőre és 2019-ben pedig 3,5 százalék közelében alakul majd – tette közzé a Világbank legutóbbi, júniusi előrejelzésében.

Januárban még úgy becsülték, hogy az idei növekedés nem lépi túl a 2,8 százalékos küszöböt.

A nemzetközi pénzintézet elemzői a világgazdaság növekedése kapcsán is közzétették jóslataikat. Úgy vélik, hogy az idén a növekedés 2,7 százalékos lesz, jövőre pedig 2,9, ami a 2016. évi 2,4 százalékos eredményhez képes némi javulást jelent.

A jelentés kitér az USA gazdaságának elemzésére is. A pénzintézet az idénre 2,1 százalékos növekedést remél, ami a tavalyi évi 1,6 százalékhoz képest szép növekedés. Az eurozóna tagországaiban az átlagos növekedési szint 1,7 százalék körül alakul majd, Japán gazdasága pedig 1,5 százalékos emelkedést könyvelhet majd el.

Az előbbiekkel ellentétben a kínai gazdaság továbbra is lejtmenetben marad. Tavaly 6,7 százalékot gyarapodott, az idén 6,5 százalékos lesz a növekedés. Jövőre már „csak” 6,3 százalékos emelkedésben bízhatnak a kínaiak.

A Világbank júniusi jelentésében a leselkedő veszélyekre is figyelmeztet. Óva int a protekcionalizmusból, a geopolitikai viszályokból és a várható pénzügyi nehézségekből fakadó gondoktól, ha beigazolódik, amitől sokan tartanak. Ez pedig az amerikai központi bank döntése, amely a banki irányadó alapkamat növelésére vonatkozik.