2024. április 20., szombat

Amfiteatar, sala za vežbanje, atrijum

Do proleća 2019. godine očekuje se da će biti obnovljen Mađarski učiteljski dom u Subotici

Renoviranje Žute kuće u Subotici počelo je 2004. godine. Od 2014. godine, uloženo je jedan i po miliona evra uz podršku Mađarske države, od čega je renovirano pola zgrade. Sada će dobiti još milion i po za renoviranje druge polovine zgrade.

Ovih dana je počelo skeniranje zgrade, zgrada će biti temeljno pregledana kako bi se sve pukotine popravile. Renoviranje će početi u septembru a kraj radova se očekuje krajem marta 2019.godine. Lepeš Josip VD dekana za naš list je rekao:

“Deo Žute kuće koja treba da se renovira iznosi 1700 kvadratnih metara površine. Sam objekat je pod zaštitom, stručnjaci su utvrdili na koji način svaki deo mora da bude renoviran, te će se tako i postupati. Do kraja renoviranja ovo će postati institucija za visoko obrazovanje. Renovirani deo je dovoljan za sadašnje potrebe. Dobili smo divno stepenište, gradi se amfiteatar sa kapacitetom od 250 mesta, sala za vežbanje će biti na mestu sadašnje biblioteke tako da će za biblioteku biti izgrađen novi objekat. Pored ovoga, biće specijalizovanih laboratorija, kao na primer jezička laboratorija, kao i prostorije za nastavnike gde će moći da rade istraživanja, pripremu za časove. I naši studenti će dobiti zajedničku prostoriju. Tako da ćemo na kraju dobiti jedan ugodan ambijent.”

Čim radovi počnu, najvažnije će biti završiti prvo spoljašnje radove a zatim unutrašnje. Renoviranje neće ometati rad fakulteta.