2024. március 29., péntek

Virág István fotói Romániában

A romániai Nagyváradon rendezte meg az Euro Foto Art Szövetség a sorrendben VI. Európai Fotográfiai Fesztivált május 5-e és 9-e között. A fesztiválon Ausztria, Franciaország, Szerbia, Szlovákia, Moldávia, Románia és Ukrajna fotósainak képviselői mutatták be alkotásaikat, poétikájukat, tucatnyi tárlaton, fénykép- és filmvetítésen.

A zombori Rada Krstić Fotóklubot (egyben a Szerbiai Fotószövetséget) képviselő Virág István tárlata zárta a fesztivált. A szervezők vélhetően a rendezvény csúcsának szánták Virág István kiállítását, ugyanis az Euro Foto Art Galériában nyitották meg, és egyetlen szerzőtől a legnagyobb számú fényképnek adtak helyet, összesen 105 fotográfiának. A helyszín tökéletesnek mutatkozott, ugyanis a földszinten a zombori alkotó fekete-fehér alkotásai szerepeltek, Emberek, tájak… címmel, míg a félemeleti galériában az absztrakt fotókból összeállított Fotóálmok elnevezésű sorozatát mutatta be.

Méltatói kiemelték azt a tökélyt, amely Virág portréit és tájképeit más vizuális régióba emeli a hasonló témákat boncolgató alkotótársai viszonylatában, illetve absztrakcióinak lírai elvonatkoztatását.

A rendkívül gazdag vizuális anyag május 29-én a Duna mellett fekvő Galacra (Galați – megyeszékhely) került, így ott nyílott meg a zombori Virág István második önálló kiállítása Romániában.