2024. április 20., szombat

Államfői védnökség

A zentai csata 320. évfordulójának védnökei a remények szerint a szerb és a magyar államfő lesznek

Már olvashattak róla, hogy Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjének felkérésére Aleksandar Vučić (akkor még kormányfői funkcióban) vállalta, hogy fővédnöke lesz a zentai csata 320. évfordulója kapcsán szervezendő ünnepségnek. Ez két héttel ezelőtt történt, ezért Ceglédi Rudolf zentai polgármestert arról kérdeztük, hol tart a folyamat, és milyen előkészületek várhatók a városnapra.

A polgármester elmondta, hogy a felkérést hivatalos formában is tolmácsolniuk kell, és a város most küldi el az államfő számára, valamint folyamatban vannak az egyeztetések annak érdekében is, hogy Áder János köztársasági elnök legyen az esemény másik fővédnöke.

– Reméljük, mindkét államfő elfogadja felkérésünket, hiszen a zentai csata nem csak nekünk, zentaiaknak jelentős esemény. Mivel a csatával, azt hiszem, mi magunk sem foglalkoztunk eleget, és főleg nem megfelelő minőségben, ezért az évforduló kapcsán egy színvonalas történelmi konferenciát is szervezünk Egy elfelejtett nagy jelentőségű csata címmel. Ezzel szeretnénk a csatát a megérdemelt helyére tenni a felszabadító csaták sorában. A konferenciára négy ország már jelezte részvételét, így a leginkább érintett Ausztria, Magyarország, Törökország és Szerbia biztosan képviselteti magát. A csata 320. évfordulójára a főteret is szeretnénk rendezni, és ebben is segítségét jelezte a szerb kormány. A központi térnek a pavilon és a játszótér közötti része rendezésére adtunk át pályázatot a tavasszal a minisztériumba, és azóta már kiegészítést is kértek, de konkrét választ még nem kaptunk, viszont nagyon reménykedünk. A fő kivitelezési terv a Savoyai-szobrot nem tartalmazza, a talapzatát viszont már igen, és amint zöld utat kapunk, kezdjük is a térrendezést. Az ünnepségre biztosan nem fog teljes egészében elkészülni, de legalább megkezdjük a munkálatokat. Ami a zentai csata emlékparkot illeti a Tisza-parton, az török beruházásból épülne, és akár el is készülhet a városnapig. Az indítvány török részről megérkezett, még a községi képviselő-testületnek kell elfogadnia, és valószínűleg a legközelebbi ülésen napirendre is tűzzük. Nagy jelentőségű számunkra, hogy a csata 320. évfordulójára a magyar kormány támogatásának köszönhetően végre befejezzük a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomot, és az évforduló kapcsán fel is szentelik, a Zentai Csata Emlékkilátóban pedig egy újabb kiállítói szintet alakíthatunk ki. A termet, amelyben helyet kap a kiállítás, a levéltár már kiürítette, és az önkormányzat dolga rendbe hozatni, a kiállítás anyagát pedig, amely szintén a csatával foglalkozik, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság és a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma biztosítja – mondta Ceglédi Rudolf.

A polgármester elmondta azt is, hogy az idei városnapi ünnepségen rendkívüli hangsúlyt szeretnének fektetni a zentai csatára, szeretnék, ha a történelmi esemény dominálna, ezért a programokat is igyekeznek annak jegyében szervezni.