2024. április 20., szombat

Emlékművet avattak Gunarason

Ritkaságszámba menő országzászlós emlékművet újítottak fel – Pásztor István avatta fel az emlékhelyet

Szombaton délután Gunaras központjában ünnepélyes keretek között átadták a felújított országzászlós emlékművet. Az avatást szentmise és rövid művelődési műsor előzte meg, majd Pásztor István, a tartományi parlament elnöke átadta az emlékművet. Az ünnepségen többek között jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese és Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke.

Pásztor István és Csorba Ottó felavatja a felújított emlékművet (kép: Lakatos János)

Pásztor István és Csorba Ottó felavatja a felújított emlékművet (kép: Lakatos János)

Az ünnepélyes esemény kapcsán Pásztor István elmondta, hogy a gunarasi emlékhelyen való megemlékezés része lesz a június 4-ei megemlékezés-sorozatnak.

– Nem túl sok országzászló maradt talpon. Tudomásom szerint 2-3-nak vannak meg a maradványai, ilyen megőrzött állapotban pedig egyetlenegy sincs Vajdaságban. Megőrizték a gunarasiak, és lehet, hogy szerencséje is volt. És jó, hogy szerencséje volt, mert most felújíthatták. Azt szeretnénk, hogy az idei évtől ez a megemlékezés része legyen annak a megemlékezés-sorozatnak, amit itt Vajdaságban szervezünk, június 4-ére emlékezvén. Amint itt elhangzott, és ahogy a műsor is sugallta, június 4-e egyrészt a megemlékezés napja, másrészt pedig az öröm napja. Függetlenül attól, hogy milyen katasztrofális közösségi és egyéni következményei voltak a június 4-ei békediktátumnak. Azt kell ünnepelnünk, hogy mindettől függetlenül, még ha megfogyatkozva is, de akarásban, erőben rendíthetetlenül itt vagyunk – mondta az elnök.

Az országzászló emlékművet a magyar honvédség emeltette az 1941-es bevonulást követően, tudtuk meg Csorba Ottó tanácselnöktől. A háborút követően megrongálták és elfelejtették, még a közelmúltban is bozótok közt rejtőzve bújt meg a helyi közösség épülete előtt.

– Most megtisztítottuk a környékét és felújítottuk, megszépítettük az emlékművet. Emellett méltóképpen megemlékeztünk a történetéről, ami köré fonódik. Ez az emlékmű a magyarság kultúrájának egy része, és elérkezett az a pillanat, amikor a felújítása senkiben sem kelt aggályokat. Ez az emlékmű itt volt 15-20 évvel ezelőtt is, de nem mertük bolygatni, mert valaki provokációnak vette volna. Meggyőződésem, hogy nekünk vajdasági magyaroknak az ilyen történelmi emlékhelyeket fenn kell tartanunk és ápolnunk. Természetesen, nem más kárára, hanem az együttélés és egymás megértésének a jegyében – fogalmazott Csorba, majd arról is beszámolt, hogy a jövőben minden június 3-án megemlékezést tartanak az országzászló emlékművénél.