2024. április 26., péntek

„Akire emlékeznek, az még mindig él”

Mementót tartottak a holokauszt topolyai áldozatainak tiszteletére

– Egy kérdést szeretnék feltenni. Vannak-e még feltáratlan, elfedett, vagy a történelem tudatalatti rétegében nyugvó adatok, események, vagy számon nem tartott, esetleg kevésbé megvilágított történések Topolya közelmúltjából, a második világháború éveiből, az 1941 és 1945 közötti időszakból? Biztosra mondhatjuk, hogy vannak – kezdte megemlékező beszédét a tegnapi topolyai Mementón Cservenák Pál, helytörténész, a főszervező Film-Múzeum civil szervezet tagja, majd ismertette városunk zsidó lakosságának sorsát, amely teljes egészében megmagyarázhatatlan és megdöbbentő, hisz a második világháború alatt az izraelita hitközösség tagjai közül több százan vesztették életüket; ennek nagy többsége az 1944. április 16-a és június 22-e közötti időszakban végbement deportálásokat követően haláltáborokban halálozott el.

(Kép: Benedek Miklós)

(Kép: Benedek Miklós)

A Film-Múzeum immár 15. éve minden június első vasárnapján a Zsidó temetőben emlékezik meg a topolyai zsidók deportálásáról. A minap, a tragikus események 73. évfordulóján megrendezett Mementó kezdetén Gazsó Hargita, a szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és beszédében egy felhívást tett közzé, amelynek célja, hogy minél jobban megismerjük városunk zsidó lakosságának életét, tárgyait, fényképeit, történeteit. Ezt követően került sor Cservenák, imént említett felszólalására, majd Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselője szólt az egybegyűltekhez, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy a topolyai zsidók többségének nincs sírhelye, a haláltáborokban meghaltak testét elégették.

– A hagyomány azt tartja, hogy akire emlékeznek, az még mindig él. Kívánom a topolyaiaknak, hogy legyen erejük még sok éven át így életben tartani őket – fogalmazott Kovács.

A program további részében felszólalt Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperes, aki a XXIII. zsoltárral emlékezett meg a holokauszt topolyai áldozatairól, valamint a jelenleg Izraelben élő Adam Vlado, aki 1946-ban Topolyán született és szüleivel 1949-ben települt át Izraelbe, ezúttal két unokájával látogatott el a mementóra. A megemlékezésből a topolyai Radar amatőr rádióklub is kivette a részét; tagjai a világ számos helyére eljuttatták a mementó hírét.

A rendezvény keretein belül sor került a koszorúzásra, majd a topolyai Lederer család, a Szabadkai Zsidó Hitközség, az Újvidéki Zsidó Hitközség, valamint Izrael képviselői, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Szegedi Piroska konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Bábi Attila hivatalvezető, Topolya helyi önkormányzata képviseletében Kislinder Gábor, valamint a Film-Múzeum civil szervezet nevében Gazsó Hargita és Kocsis Antal helyezték el az emlékezés virágait a Zsidó temetőben felállított emlékfalnál.

A program kaddissal zárult.