2024. március 29., péntek

Magányos farkas

Miroslav Jovančić alkotásaiból nyílt kiállítás

Szombat este nyílt meg a Klein House-ban Miroslav Jovančić festőművész kiállítása. Az alkotásokon a kék és a zöld színek dominálnak, a művész önarcképe és a farkas a gyakran megjelenített motívum. „Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy magányos farkas” – írja Pilinszky János Magányos farkas című versében. Ez az a farkas, amely megihlette a festőművészt, amely több művén is megjelenik. A megnyitót követően a művésszel erről a farkasról, a művész életfilozófiájáról és az ihletről beszélgettünk.

(Fotó: Paszterkó Erika)

(Fotó: Paszterkó Erika)

– Néhány éve Pilinszky-karcolatot készítettem a Magányos farkasról, aki azóta több alkotásomon is megjelenik. Elgondolkodtam, miért fogott meg ez a farkas, mi az üzenete? Rájöttem, van valami ebben a magányban, ebben a Don Quijote-szerű sorsban, egy nagyon jó megjelenítése annak az állapotnak, amelyben vagyok. Az őszinteséget mindig nagyon fontosnak tartom, még akkor is, ha nem mindig a legkellemesebb – mondta Miroslav Jovančić.

Beszélgetésünkkor elárulta, gyermekkora óta szeret a természetben lenni, mindig keresni valamit, talán a Nap csillogását a vízen, vagy egyszerűen csak saját magát. Az ihletről elmondta, hogy gyakran vízióként jelennek meg előtte a képek, vagy pedig egy mondat, egy gondolat ihleti meg. Főként éjszaka alkot, mert szereti a meditatív, elzárt állapotot, amikor megszűnik számára a külső világ.

– Az utóbbi két-három évben a kék szín dominál alkotásaimon, gondolatban próbáltam ezt megváltoztatni, élénkebb színekben gondolkodni, de amikor a kéz elindult, ismét a kék után nyúlt. Rájöttem, semmit sem kell erőltetni, hagyni kell a dolgokat, hogy a saját medrükben haladjanak. Az önarcképeket azért szeretem, mert az arc mindent megmutat, a bennünk rejlő gondolatokat, érzéseket, olyan mint egy belső tükör – mondta Miroslav Jovančić.

A kiállítás az elkövetkező három hétben megtekinthető a Klein House-ban.